sursa foto:  getty images

Vești bune pentru mii de părinți! Vor primi noi sume de bani de la stat

Vești bune de la stat pentru mii de români! Potrivit unui proiect de lege înregistrat la Parlament, cei care au trei sau mai mulți copii ar putea beneficia de indemnizații lunare în valoare de cel puțin un salariu minim pe economie.

 

Propunerea are menirea să încurajeze natalitatea în România. Proiectul stimulează și parteneriatele public-private pentru construirea de gradinițe și creșe și propune acordarea unei mese calde tuturor elevilor care frecventează învățământul de stat.

 

Însă, pentru toate acestea, inițiativa nu indică și sursele de finanțare pentru punerea sa în practică, făcând doar o referire vagă la ”bugetul țării”.

O inițiativă legislativă care își propune luarea unor măsuri de stimulare a natalității în România a fost depusă la începutul acestei săptămâni la Senat. Documentul conține trei propuneri care, în viziunea inițiatorilor, au rolul de a stopa declinul demografic al populației țării.

Prima dintre acestea vizează persoanele care au în întreținere trei sau mai mulți copii în vârstă de până la 18 ani, acestora urmând să le fie acordată o indemnizație lunară neimpozabilă și nesupusă executării silite (cu excepția situației în care a fost acordată în mod necuvenit).

Sumele propuse sunt:

Sumele ar urma să fie acordate tuturor celor care îndeplinesc criteriile legate de numărul de copii, o condiționare fiind ca beneficiarii să realizeze venituri impozabile, din salarii sau pensii, indiferent de cuantumul acestora.

Pentru mamele aflate în concediu de creștere copil, propunerea prevede că aceasta trebuie să fi realizat venituri impozabile în 12 din ultimele 24 de luni de dinaintea nașterii (sau adopției).

Părinții sau întreținătorii trebuie să fie cetățeni români

 

De asemenea, pentru a se califica, părinții sau întreținătorii trebuie să fie cetățeni români, cu domiciliul în România, iar copii aflați în îngrijire să fie înscriși într-o unitate de învățământ după vârsta de trei ani.

Beneficiile propuse în această inițiativă ar urma să fie acordate unei singure persoane, în cazul în care există doi întreținători și ar înceta în situația în care custodia copilului este pierdută.

O altă măsură propusă vizează construirea și modernizarea creșelor și grădinițelor în sistem public-privat. Pentru aceasta, proiectul prevede posibilitatea concesionării terenurilor aferente pe o perioada de 49 de ani, scutirea de impozit pe o perioadă de cinci ani a firmelor implicate în aceste parteneriate și asigurarea utilităților de la bugetele locale.

Cea din urmă prevedere din proiect face referire la extinderea programului ”O masă caldă la școală”, aflat în derulare din anul 2020 și care cuprinde în momentul de față 450 de unități de învățământ. În forma în care a fost înaintată Senatului, inițiativa propune ca termen de încadrare în program a tuturor școlilor până la finalul anului 2036, conform avocatnet.ro.

Atenție! Prevederile proiectului de lege NU se aplică momentan. Acesta trebuie aprobat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare