sursa foto:  substantial.ro

Vești bune pentru români! Se dau noi sume de bani: Până când pot depune cererile pentru ajutoarele de încălzire

Vești importante! Persoanele cu venituri mici, care întâmpină probleme în acoperirea integrală a costurilor pentru încălzirea locuințelor în sezonul rece, pot depune până pe 15 octombrie o cerere pentru bani de la primăria localității în care stau. Guvernul a plafonat prețul lemnului de foc la 400 lei/mc. Măsura va fi aplicabilă până în martie 2023.

Subvenția pentru încălzire (ajutor de încălzire) 2022 – 2023, condiții, acte necesare, valoarea sprijinului, cine poate primi ajutorul de încălzire (oferit în acest an prin programul guvernamental), unde se depun cererile și ce sume se acordă de la bugetul de stat, toate acestea vor fi explicate în articolul de mai jos.

Cum se poate primi ajutor de încălzire 2022-2023

Subvenția pentru încălzire cu lemne sau alte surse poate fi solicitată până la 15 octombrie. Primăriile au informat deja beneficiarii cum pot cere ajutorul dar și ce sume se plătesc pentru fiecare gospodărie. Astfel, pentru a putea primi ajutorul pentru încălzire, aplicanții se pot adresa Primăriilor de care aparțin. Plățile vor acoperi o subvenție lunară care se va plăti în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023. Subvenția pentru încălzirea locuinței se plătește diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure.

Condiții pentru a primi subvenția- ajutor de încălzire

Beneficiarii pot depune la Primărie, până la 15 octombrie, o cerere. Titularul are obligația de a menționa corect componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute. În vederea stabilirii dreptului la ajutor pentru încălzire, primarii solicită acte doveditoare care atestă identitatea și veniturile realizate de membrii familiei.

Pot cere ajutorul de încălzire pentru sezonul rece familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei. Ajutorul pentru încălzire se acordă numai pentru o singură locuință, respectiv pentru locuința de domiciliu sau, după caz, de reședință.

Documente necesare pentru a primi subvenția pentru încălzire

– Adeverință registrul agricol
– Copii documente pentru toți membrii familiei
– Adeverință de salariat, cu venitul net sau cupon de pensie
– O factură de curent, recentă

Pentru încălzirea cu gaze trebuie procesul verbal de punere în funcțiune și o factură recentă. Sprijinul pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței

În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt:

– ajutor de încălzire a locuinței cu energie termică în sistem centralizat;
– ajutor pentru gaze naturale;
– ajutor pentru energie electrică;
– ajutor pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

Cum se plăteste ajutorul de încălzire a locuinței

100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul                mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/ persoana singură;
90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei
80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei
70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei
60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei
50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei
40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei
30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei
20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei
10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053                lei pentru persoana singură

Valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu poate fi mai mică de 250 lei/ lună, pentru gaze naturale; 500 lei/ lună, pentru energie electrică sau 320 lei/ lună, pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri. În cazul ajutorului pentru energie termică, valoarea de referință se stabilește lunar, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.

Cine nu poate beneficia de ajutorul pentru încălzire

– Proprietarii care au mai multe case;
– Beneficiarii care dețin mai mult de 0,20 ha teren intravilan și lucrează mai mult de 0,09      ha solar. Fermierii care dețin spre exemplu un tractor sau au moară de cereale.
– Beneficiarii vreunei măsuri UE
– Deținătorii de bani în conturi mai mult de 3.000 lei
– Cei care dețin 2 autoturisme, 1 tractor sau 1 autoutilitară/combină autopropulsată;
– Cei care dețin utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale;
– Cei care dețin utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul         acţionate hidraulic, mecanic sau electric;
– Cei care dețin suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie   anuală depășeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500   euro pentru familie.

Vouchere pentru lemne de foc, iarna 2022-2023

Aproape jumătate din populația României se încălzește cu ajutorul lemnelor, arată datele statistice, însă prețul acestora a crescut în ultima vreme. Acesta este și motivul pentru care Ministerul Mediului a propus că persoanele care cumpără cu factura lemn de foc să primească un ajutor de 150 de lei pe metru cub, în limita a 5 metri cubi.

De această măsură vor beneficia toți cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu, astfel încât să fie un ajutor similar cu cel pentru gaze naturale sau pentru energia electrică. Lista beneficiarilor va fi întocmită de primarii care știu care sunt familiile, gospodăriile ce folosesc lemn de foc.

Prețul lemnului de foc va fi plafonat la 400 lei/mc

Prețul lemnului de foc şi al produselor derivate pentru încălzire a înregistrat anul acesta creșteri succesive. Pentru a-i proteja de creșterea prețului pe cei ce folosesc pentru încălzirea casei, lemn de foc sau produse derivate din lemn, Guvernul a stabilit, printr-un proiect de ordonanță de urgență să plafoneze prețul acestora până la sfârșitul lunii martie 2023. Plafonul ce apărea în proiectul inițial pentru lemnul de foc era stabilit la 500 de lei/ mc, dar premierul și ministrul mediului au anunțat adoptarea unui plafon de 400 de lei/ mc.

Măsura de plafonare a prețului lemnului de foc vine în sprijinul a 3 milioane de gospodării din România ce folosesc lemn sau produse derivate din lemn ca să-;i încălzească locuințele, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Plafonarea preului lemnului de foc și a produselor derivate din lemn va intra în vigoare în termen de 10 zile de la publicarea Ordonanței de Urgență în Monitorul Oficial. Măsura va fi valabilă până pe 31 martie anul viitor, conform agro-tv.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare