lege

Vești importante! Ce se întâmplă cu veniturile acestor români

Vești importante pentru o categorie de români! Laszlo Domokos, președintele Sindicatului „Huila”, a făcut declarații cu privire la veniturile acestor români, după discuțiile purtate cu ministrul Economiei.

„Am avut o discuție cu Virgil Popescu vizavi de problema noastră a minerilor de la Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului. L-am întrebat pe domnul ministru dacă poate să-mi spună un termen cam cât de repede ar putea fi următoarea ședință de Guvern. Am înțeles că sunt niște pași de făcut, în principiu de avizare. Consiliul Economic și Social se întrunește marți și după aceea mi-a spus că va intra în prima ședință de Guvern de săptămâna viitoare. (Ordonanța de Urgență – n.r.) prevede un pachet social de protecție a celor disponibilizați, care a stat la baza întocmirii planului de închidere a acestor mine încă din 2012”, a afirmat Laszlo Domokos, după discuțiile cu Virgil Popescu, ministrul Economiei.

Domokos a precizat că în jur de 100 de mineri protestează în continuare în subteran.

Președintele Confederației Sindicale Meridian, Ion Popescu, a declarat că o decizie judecătorească a blocat conturile Complexului Energetic Hunedoara iar plățile către companii precum CFR, Transgaz și Romgaz au fost blocate.

„În minele din Valea Jiului unii ați văzut că sunt blocați în subteran și ceilalți nu-și mai pot desfășura activitatea datorită unei decizii judecătorești. Acum câteva zile s-a judecat deja blocarea tuturor conturilor și nu se mai poate desfășura activitatea. Salarii, nu mai pot să transporte cărbune, CFR, Transgaz, Romgaz și celelalte unități, o instituție care depinde de celelalte activități. Nu mai poate fi plătit nici salariatul nici instituția cu care intră în contact, un blocaj intenționat. Procesul se judecă de cinci ani și s-a pronunțat acum câteva zile. Propunerea noastră este ca ministrul să intre într-o analiză concretă, să vadă despre ce este vorba, să ia contact cu toate unitățile respective să vedem cum se poate debloca această situație care a fost blocată de justiție”, a spus Popescu.

Darius Cîmpean, președintele Sindicatului „Muntele”, din partea Complexului Energetic Hunedoara, a explicat că societatea trebuie reorganizată printr-un proiect de lege aflat la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

„Este vorba de 4.200 de salariați care în momentul de față își desfășoară activitatea normal. Scoatem cărbune și producem energie electrică și termică. Conturile noastre în momentul de față sunt poprite de terți furnizori. Vorbim despre reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara, acea Ordonanță 60 care a fost votată în plenul Parlamentului și care se află la promulgare la domnul președinte, care ne-ar permite reorganizarea rapidă și separarea termocentralei de la Mintia și trecerea ei spre Consiliul Județean Hunedoara iar pentru Valea Jiului formarea Complexului Energetic Valea Jiului format din Termocentrala Paroșeni, patru mine și o sucursală de prestări servicii. Ministrul ne-a promis tot sprijinul și cred că-l vom avea”, a declarat Cîmpean.

De asemenea, liderul sindical a declarat că pentru CE Hunedoara va urma un proces de intrare în insolvență, cu termen de judecată pe 14 noiembrie.

Darius Cîmpean a afirmat că în 1996 existau 55.000 de angajați cu tot ceea ce însemna servicii conexe ale unităților miniere. Dintre aceștia, o parte au ieșit la pensie, iar cea mai mare parte a plecat din țară.

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premieruluii, a declarat, miercuri, că printre prioritățile Guvernului se află o OUG pentru completarea veniturilor persoanelor disponibilizate în urma închiderii minelor din Valea Jiului, act discutat deja în primă lectură în ședința Executivului. Ordonanța de Urgență vizează situația minerilor blocați în minele de la Uricani și Paroșeni.

„Este un act normativ solicitat de minerii care urmează să fie disponibilizați de la Societatea Națională a Închiderii Minelor, Valea Jiului și Complexul Energetic Hunedoara și a cărui amânare nu mai poate fi acceptată. Prin urmare, prin acest act normativ, se reglementează situația veniturilor complementare pentru persoanele care urmează să fie disponibilizate, și în această privință, potrivit programului de disponibilizări, urmează să fie acordate venituri complementare pentru un număr de persoane, în 2020, 350 de persoane, 362 de persoane în 2021 și o programare a lor până în 2023”, a spus Ionel Dancă, Șeful Cancelariei premierului, la sfârșitul ședinței de Guvern de miercuri.

Ionel Dancă a spus că pentru această modificare impactul bugetar pentru anul următor va fi de 15 milioane de lei.

Vezi și:Legea Pensiilor are parte de modificări- Cine iese mai devreme la pensie

EXCLUSIV Avem toate contractele cu fonduri europene ale lui Dan Barna! Partener în proiecte de peste 20 de milioane de euro

‘Asul’ care i-a dat lovitura de grație Vioricăi Dăncilă! Guvernul Orban, instalat dintr-o florărie

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare