Vine un noul val pandemic? Alexandru Rafila: ‘Noi suntem în alertă și zilele acestea. Trendul european este în creștere în acest moment’

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că numărul cazurilor de infectare cu Omicron varianta B.A5 au crescut: ”se observă o creștere importantă – de la 250 de cazuri la 4.000, dar încă nu sunt probleme pe partea de spitalizare”.

Noi suntem în alertă și zilele acestea. Există o analiză recentă a INSP prin care se observă o dominație a acestei noi tulpini B.A5 care se pare că este mai transmisibilă. Din fericire nu este mai patogenă și chiar dacă numărul de cazuri este în creștere – am ajuns la o medie de circa 550-600 de cazuri pe zi. În ultima săptămână am avut 4.000 de cazuri și am plecat de la 200-250 de cazuri ca medie săptămânală. A crescut destul de mult, însă cifrele sunt mici și nu vedem un impact asupra spitalizărilor”, a declarat ministrul Sănătății.

 

Rafila a afirmat că România este pregătită pentru un nou val pandemic din punct de vedere al medicamentelor antivirale și s-a discutat la nivelul Ministerului Sănătății măsurile care au fost luate în valul precedent și care au dat rezultate.

 

Chiar astăzi (marți) am discutat cu colegii la minister și revedem toate măsurile pe care le-am luat în perioada anterioară să vedem funcționarea acelor centre ambulatorii care permit diagnosticul și tratamentul pacientului. Avem stocuri importante de medicație antivirală în toate centrele ambulatorii, în spitale și trebui să și testăm pentru că unul dintre secretele modului în care a fost gestionat ultimul val pandemic a ținut de antivirale și de testare.

 

Am dublat testarea față de valul anterior și lucrul acesta ne-a permis ca să izolăm mai rapid persoanele infectate, să le tratăm pe cele care aveau nevoie de tratament și să nu mai supraîncărcăm spitalele.

 

Trendul european este în creștere în acest moment. Noi suntem undeva în jur de 1% ca și rată bazală de multiplicare a infecției, dar sunt multe țări din regiunea europeană sunt peste 1. Vedem că în Germania, Franța se semnalează un număr important de cazuri 15.000 – 20.000 de cazuri pe zi. Sunt țări care au reintrodus utilizarea măștii în mijloacele de transport sau în spațiile închise și sunt unele țări care nici nu au renunțat la ele”, a declarat Alexandru Rafila.

Vezi și:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: ‘Avem vreo 8,5 milioane de doze de vaccin anti-Covid care stau în depozite, la un moment dat vor expira’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare