sursa foto:  stirileprotv.ro

Vor urma zile tot mai grele pentru forțele armate ruse! Germania și Republica Cehă au stabilit un mecanism pentru a livra arme Ucrainei

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat că Germania va coopera cu Republica Cehă în furnizarea de arme Ucrainei, apelând la un mecanism de schimb circular.

 

”Republica Cehă poate furniza arme de producţie rusească şi pe care Ucraina le poate folosi direct, în timp ce noi îi vom ajuta ca armata cehă să-şi menţină forţele”, a declarat Scholz la Berlin după o întrevedere cu premierul ceh Petr Fiala, relatează agenţia EFE.

Cei doi şefi de guvern nu au oferit detalii înainte ca planurile să fie puse la punct, dar Fiala a menţionat că acestea sunt ”foarte avansate” şi că poate dezvălui în stadiul actual că este vorba despre ”armament greu”.

Un mecanism asemănător a fost anunţat de premierul britanic Boris Johnson, care a declarat că Marea Britanie are în vedere să furnizeze tancuri Poloniei, pentru ca în schimb aceasta din urmă să transfere din stocul său Ucrainei tancuri T-72 de concepţie sovietică, aflate deja în dotarea armatei ucrainene şi pe care militarii ucraineni ştiu să le folosească.

Republica Cehă a produs numeroase arme şi muniţii sub licenţă sovietică şi are astfel o industrie militară compatibilă cu nevoile armatei ucrainene, fiind acum o piesă importantă în ajutorul militar oferit Ucrainei.

După agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, Republica Cehă s-a arătat deschisă pentru acest ajutor sub guvernul de dreapta condus de Petr Fiala, ajuns la putere după înfrângerea neaşteptată în alegeri a lui Andrej Babis, fostul premier apropiat de preşedintele Milos Zeman, care, la rândul său, este apropiat de Rusia – dezvăluiri împotriva lui Babis din ancheta „Pandora Papers” au apărut cu numai câteva zile înaintea alegerilor.

În timpul scurs de la invazia rusă, Republica Cehă a livrat Ucrainei muniţii, sisteme de apărare antiaeriană, arme uşoare, tancuri şi blindate, informează agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare