protest aur

sursa foto:  InquamPhotos/Octav Ganea

61% dintre români își doresc suveranism! Sociologul Vladimir Ionaș: ‘Oricare dintre partide ar putea fi unul dintre beneficiari, depinde cum vor comunica’

Sociologul Vladimir Ionaș a explicat rezultatul unui sondaj realizat recent de Avangarde arată că suveranismul este preferat de 61% dintre români și doar 16% susțin globalismul, însă 70% dintre cetățeni își doresc ca țara noastră să rămână în Uniunea Europeană. Suveranismul cucerește România și acest lucru poate schimba contextul politic, așa cum am văzut în Italia.

 

Acesta a precizat că românii își doresc politicieni „care să bată cu pumnul în masă atunci când interesul țării o cere” și suveranismul din România nu este despre ieșirea din UE, ci despre o poziționare mai clară în Uniune. 

Reporter: 70% dintre români sunt de acord cu rămânerea în UE, dar 61% își doresc suveranism. Putem spune că 61% sunt critici cu actualul model de Uniune Europeană?

Există o linie destul de importantă a electoratului care și-ar dori să vadă niște mesaje și niște poziționări mai clare în favoarea României din partea clasei politice. Depinde și cum fiecare cetățean înțelege suveranitatea.

Nu cred că vorbim de un naționalism care ar putea duce către o ieșirea din UE. Avem procente foarte mari pro-UE.

În alte luni când am măsura percepția vizavi de ce a avut România de câștigat după aderarea la UE, o să vedem de asemenea că avem procente foarte mari ale celor care consideră că am avut mult mai mult de câștigat decât de pierdut odată cu intrarea în Uniunea Europeană.

Cred că așteptarea referitoare la suveranism se referă mai degrabă la nevoia de a avea oameni politici care să știe să reprezinte România și să bată cu pumnul în masă atunci când interesul țării o cere. Nici în Franța nu există un procent majoritar care să-și dorească ieșirea din UE. Își doresc o poziție mai de forță a țării în interiorul Uniunii”, a explicat Vladimir Ionaș.

Reporter: Partidele care vor miza pe suveranism vor avea de câștigat la viitoarele alegeri?

Vor avea de câștigat dacă vor ști să transmită mesajele care trebuie. Vedem că nu e neapărat nevoie de mesaje populiste sau mesaje dure, ci mesaje care să conțină un interes pentru cea mai mare parte din acești 61%. Oricare dintre partide ar putea fi unul dintre beneficiari, depinde cum vor comunica.

Deja se știe de aproape un an, în toate sondajele care au studiat acest lucru, că există un procent uriaș care ar vrea niște mesaje, dar transmise într-un mod constructiv. Din păcate, nu am avut până acum astfel de mesaje în România”, a mai explicat Vladimir Ionaș, conform psnews.ro.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare