A devenit oficial! Această categorie de persoane va beneficia de o nouă formă de sprijin de la Guvern

Vești bune pentru crescătorii de animale! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, va elibera și pentru aceștia adeverințe cu care se pot încasa în avans subvențiile plătite de la bugetul de stat.

Potrivit Ordinului nr. 214/2022 pentru aprobarea încheierii de convenţii cu instituţiile bancare şi nebancare privind finanţarea schemei privind ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, precum şi a cuantumului de plată înscris în adeverinţa emisă de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), publicat pe 29 iulie 2022, în Monitorul Oficial, vor putea fi eliberate adeverințe pentru ajutoarele naționale tranzitorii (ANT), subvenție plătită de la bugetul de stat.

Facem precizarea că, până anul acesta, adeverințele APIA pentru contractarea creditelor garantate cu subvențiile erau eliberate doar pentru plățile directe pe suprafață și plăți compensatorii din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.

Actul normativ intrat în vigoare pe 29 iulie stabilește și cuantumul ANT pentru bovine, ovine și caprine, înscris pe adeverințe, pentru acest an:

„Art. 1. — Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie convenții cu instituțiile bancare și nebancare privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii schemei privind ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, precum și a cuantumului de plată înscris în adeverința emisă de APIA.

Art. 2. — Valoarea înscrisă de APIA în adeverința eliberată va fi de 65% din cuantumul în lei stabilit de APIA în baza plafoanelor prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 294/2022 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic pentru anul de cerere 2021, respectiv:

— ajutorul național tranzitoriu în sectorul lapte — schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte (ANTZ 7 — L) — 61,25 lei/tonă;

— ajutorul național tranzitoriu în sectorul carne — schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne (ANTZ 8 — C) — 213,20 lei/cap;

— ajutorul național tranzitoriu speciile ovine/caprine — schema cuplată de producție, (ANTZ — 9) — 15,21 lei/cap.

Art. 3. — (1) Beneficiarii care au depus cereri în condițiile prevăzute la art. 1 pot solicita eliberarea adeverințelor de către APIA.

(2) APIA nu va elibera adeverințe pentru beneficiarii schemei privind ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, care sunt înscriși cu debite în Registrul debitorilor europeni și/sau Registrul debitorilor naționali și care nu au fost recuperate de APIA până la solicitarea adeverinței”, se arată în Ordinul nr. 214/2022 al MADR, informează agro-tv.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare