energie

sursa foto:  energy-center.ro

Acestea sunt efectele Ordonanței Guvernului Dăncilă! Cele mai mari prețuri din regiune la energie

Guvernul Dăncilă a fost avertizat că ordonanța de urgență privind supra-taxarea mediului de afaceri va avea printre efecte creșterea prețurilor la energie electrică. 

Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a spus clar în urmă cu două zile că importurile din ultima perioadă sunt făcute din cauză că prețul energiei este mai mare în România decât în alte țări.

Prețurile au început să crească încă din momentul în care Guvernul a anunțat că vrea să aprobe, fără prea multe discuții, celebra ordonanță de urgență care a dat peste cap întreg mediul de afaceri din România. Anunțul a fost făcut de ministrul finanțelor Eugen Teodorovici pe 18 decembrie. A doua zi, prețul la energie electrică pe bursă a crescut cu 14%, România devenind de atunci cea mai scumpă piață. Vezi aici.

De atunci, prețurile au tot crescut, ajungând să fie în jur de 90 euro/MWh. Pentru comparație, în Cehia sunt circa 48 euro/MWh, iar în Slovacia 58 euro/MWh. Potrivit datelor bursei OPCOM, au ajuns să fie aproape la fel de mari ca acum doi ani când prețurile au ajuns la un maxim istoric din cauza unor speculații pe bursă. Zilele trecute, au ajuns la un la un maxim orar de 630 de lei pe MWh, nivel apropiat de maximul istoric, de 680 de lei pe MWh, înregistrat în februarie 2017.

Prețurile au început să crească cel mai mult începând cu 7 ianuarie, imediat după sărbători. Tot de atunci au început și importurile. Potrivit rapoartelor Dispeceratului Energetic Național, începând cu 7 ianuarie, România a fost importator net în fiecare zi, fapt neobișnuit. Până acum era exportator net. Cel mai mult a importat pe 8 ianuarie, cantitatea fiind de 563 MW, la un consum mediu de 8.378 MW. 

Planurile operatorilor din sectorul energiei electrice au fost date peste cap în momentul în care s-au trezit, pe neașteptate, cu o ordonanță care prevede introducerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri. Acum sunt obligați să plătească această taxă pe cifra de afaceri realizată în 2018 în domeniul energiei. Mai mult, ordonanța mai prevede să fie scoși toți consumatorii casnici de pe piața liberă, lucru nemaiîntâlnit în vreo țară europeană. Pur și simplu, aceștia vor fi întorși pe piața reglementată, după ce au fost depuse eforturi mulți ani pentru liberalizarea acesteia.

Ordonanța prevede și plafonarea prețurilor la consumatorul casnic final. În acest caz vor fi loviți furnizorii de energie. Dublu. Odată cu taxarea de 2% și apoi cu această plafonare. În condițiile în care de la prețul producătorului până la prețul final există multe costuri, cum ar fi cu distribuția, mulți furnizori ar putea fi puși în situația de a renunța la afacere sau de a mări prețurile la consumatorii non-casnici. În acest moment, întreaga piață este liberalizată. Prețurile vor fi stabilite, după cum spune Vâlcov, de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituție controlată de liderii PSD, deși ar trebui să fie independentă, informează hotnews.ro

Vezi și

EXCLUSIV Lovitură devastatoare pentru Klaus Iohannis, în războiul cu Olguța Vasilescu! Scenariul care îl ‘dărâmă’ pe șeful statului

Atenție! Se majorează numărul persoanelor care beneficiază de acest tip de ajutor din partea statului

EXCLUSIV Dedesubturile crimei de la Mediaș! Răfuială între ‘pui de interlopi’

 

 

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare