coalitie

sursa foto:  olt-alert.ro

Adevăratele motive care au dus la destrămarea coaliției PSD-ALDE

Coaliția PSD-ALDE a avut un ultim test de trecut, atunci când au avut loc alegerile din acest an. 

Alegerile din acest an au fost ultimul test pe care nu l-a trecut coaliţia PSD-ALDE. Tensiunile au culminat cu ruperea alianţei în luna august, când liderii nu s-au înţeles asupra politicilor guvernamentale şi a candidatului la prezidenţiale, potrivit mediafax.ro.

Fisurile din alianţa de guvernare PSD – ALDE au început să se vadă încă din vara anului trecut, când existau viziuni diferite asupra unor politici, în special asupra subiectului amnistiei şi graţierii. Pe atunci, ALDE dădea semne că nu vrea să-şi asume o ordonanţă de urgenţă emisă de Guvern pentru amnistie şi graţiere, subiectul fiind unul controversat.

Replicile dintre liderii politici arătau proporţia fisurii între cele două partide de la guvernare. Călin Popescu Tăriceanu afirmat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că Guvernul funcţiona din inerţie şi că nu voia să facă parte dintr-un Executiv „impotent”. Totodată, Andrei Gerea sublinia că PSD dă dovadă de un dublu limbaj în privinţa coaliţiei de guvernare.

El transmitea, în a doua jumătate a lunii august, că nu era prima oară când PSD încerca să scoată ALDE de la guvernare, purtând negocieri în trecut cu alte partide. Pe 21 august, a avut loc o întâlnire la Vila Lac între lideri ai coaliţiei de guvernare, la care cei doi au discutat mai bine de două ore, însă nu au ajuns la o înţelegere privind restructurarea Guvernului.

Cinci zile mai târziu, liderul ALDE avea să anunţe decizia partidului de a rupe alianţa cu PSD şi de a ieşi de la guvernare. „Coaliţia a funcţionat defectuos. Am încercat să credităm această guvernare pentru că am considerat că e nevoie de o anumită stabilitate politică şi nu am obiceiul să fac opoziţie în cadrul Guvernului.

De aceea am considerat să ne despărţim. Noi vom trece în opoziţie. Am renunţat la candidatura la prezidenţiale, pentru a nu se mai spune că intenţia de a părăsi coaliţia”, a motivat Călin Popescu Tăriceanu. ALDE a decis atunci şi formarea unei alianţe electorale cu Pro România în vederea susţinerii, în postura de candidat independent, a lui Mircea Diaconu la prezidenţiale.

Preşedintele ALDE mai spunea că partidul va acţiona ca un partid de opoziţie şi va vota moţiunea de cenzură al PNL la adresa Guvernului Dăncilă. În plenul reunit din 10 octombrie al Parlamentului, moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă a fost adoptată cu 238 de voturi „pentru”, cu cinci peste cele necesare reuşitei demersului. Voturile pentru moţiune au venit şi din partea ALDE. Au fost şi trei parlamentari ai PSD care au votat în favoarea demersului Opoziţiei de a demite Guvernul.

 

Vezi și:

Polițiștii n-au scăpat! Proiect demarat în procedură de urgență împotriva lor

Solicitarea făcută de Marcel Vela în ultima ședință de Guvern a fost ascultată! Ludovic Orban a semnat

S-au bătut parte în parte pentru supremație? Crimă în ziua de Crăciun

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare