sursa foto:  wikimedia

Adrian Năstase: ‘Aceasta afirmație a sunat ca o blasfemie. De-a lungul anilor, am pledat pentru intrarea României în NATO și pentru aderarea la Uniunea Europeană’

Fostul prim-ministru și lider PSD Adrian Năstase e de părere că ”vecinatatea Rusiei ne impune să construim canale de legătură pentru a discuta aceste ”aspecte complicate” ”. Acesta propune ca unele teme care nu țin de securitate să fie discutate fără „intermediari” așa cum procedează alte state NATO ca Germania, Franța, Ungaria.

 

”O afirmație care a căzut ca un trăznet

Recent, cancelarul german Angela Merkel a afirmat:”Cred că din moment ce preşedintele SUA, Joe Biden, se întâlneşte cu omologul său rus, Vladimir Putin, şi poartă un dialog deschis, este important ca şi noi de partea europeană să facem exact la fel”. Sa-i fi avut în vedere și pe liderii de la București?

Aceasta afirmație a sunat ca o blasfemie pentru „rezistii” de la noi, obisnuiți să fie mai catolici decât Papa și pentru care ideea de dialog cu (unii) vecinii pare de neacceptat.

De-a lungul anilor, am pledat pentru intrarea României în NATO și pentru aderarea la Uniunea Europeană. Am considerat, de asemenea, pe linia lui Titulescu, că trebuie să avem relații de bunăvecinătate cu țările din jurul nostru.

Și la Fundația Europeană Titulescu, de-a lungul a trei decenii, și în mii de conferințe și dezbateri, am reamintit relațiile complicate cu Rusia, începând cu anul 1812 și trecând prin diverse momente de pace sau război. Cred, în continuare, însă că vecinatatea Rusiei ne impune să construim canale de legătură pentru a discuta aceste aspecte complicate.

Este bine ca președintele american a avut un prim dialog cu președintele Rusiei. Cred însă că agenda (recenta sau viitoare) a discuțiilor nu cuprinde în mod necesar și toate temele care ne interesează. China reprezintă subiectul cel mai delicat pentru americani. Este firesc să fie așa. Cu creșterea sa economică și demografică, China a devenit un competitor/adversar redutabil. De aceea, din punctul de vedere american, Rusia trebuie decuplată de China. Probabil însă ca rușii vor cere unele concesii. Să vedem unde – Ucraina, Marea neagră, Balcani, Siria? Și nu vreau să dau mai multe exemple.

Nu ar trebui ca unele teme ale noastre (dincolo de aspecte de securitate comuna, etc) să le discutăm direct și nu doar prin intermediari? Așa cum face Germania, cum face Franța, cum face Ungaria?

Unii talibani din țară vor spune poate „Quod licet Jovi non licet bovi”, sau în traducere, Ce i se permite lui Jupiter nu este permis boului.

Rămâne să discutăm cine este boul…”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare