sursa foto:  adevarul.ro

Adrian Năstase explică de ce au fost lăsați să intre în țară peste 1 milion de români din diaspora

Adrian Năstase explică, într-o postare pe blogul său, de ce au fost lăsați să se întoarcă în România peste un milion de români din diaspora.

Dilema raspunsurilor in lupta cu Covid-19

”Cred, totusi, ca vor exista si efecte financiare pozitive ale crizei coronavirusului. Astfel, sunt convins, la Hollywood, sunt deja in pregatire scenarii pentru diverse seriale multi-etnice care sa arate cum a fost invins covid 19.

Pe plan international, as semnala si eforturile ONU, spre exemplu Raportul secretarului general ONU – Antonio Guterres – intitulat „Shared Responsability, Global Solidarity; Responding to the socio-economic impacts of Covid-19”. Raportul a fost publicat in urma cu cateva zile (31 martie) si subliniaza situatia actuala extrem de dificila. Intre altele, pierderea a 5-25 milioane de joburi, pierderea a pana la 3,4 trilioane dolari in venituri salariale, 1,5 miliarde elevi si studenti  dar si 60 de milioane de profesori care nu mai participa la cursuri. Astfel, s-a intrat intr-o perioada de recesiune, cel putin la fel de dificila precum cea din 2008/2009.

Raportul subliniaza nevoia, la nivel global, a leadershipului, a solidaritatii, a transparentei, a incrdererii si a cooperarii. Este nevoie, de aceea, sa fie evitate tentatiile masurilor protectioniste iar masurile de restrictionare a circulatiei trans-frontiera sa nu fie mentinute prea mult timp. Sunt importante mobilizarea regionala dar si solidaritatea nationala. Nu insist pe detalii. Vorbe frumoase. Cine doreste, le poate citi in textul Raportului.

 

Desigur, in concret, in fiecare tara, lucrurile se vad diferit. Chiar daca terminologia politica utilizata este asemanatoare.

 

In Romania, au fost mai multe etape. Prima, la inceputul anului, atunci cand obiectivul principal era realizarea alegerilor anticipate. Evident, in acel context, voturile celor din diaspora erau importante iar masurile de control la frontiera nu trebuiau sa-i enerveze. Astfel s-a ajuns la intrarea in tara a peste 1 milion de persoane, venind din zone de risc si intrate fara un control riguros.  „Baletul” initial intre rigoare si permisivitate a determinat cresterea exponentiala a imbolnavirilor. Aceste lucruri au devenit mai evidente in ultimile saptamani iar situatia din orase precum Suceava au dus la adoptarea unor masuri mai dure.

Apropierea Sarbatorilor de Pasti genereaza noi probleme. Autoritatilor au, din nou, o dificultate in a trata presiunea de la frontiera a celor care vor sa-si viziteze rudele. „Fratii nostri”, „compatriotii nostri” sunt anuntati ca daca vin in tara vor fi bagati 14 zile in carantina, inainte de a merge acasa. E adevarat, prioritatea politica a alegerilor anticipate s-a evaporat.

Nu vreau sa se creada  ca nu apreciez eforturile facute la MAI, Ministerul Sanatatii sau MAPN in batalia cu flagelul coronavirusului dar vreau sa subliniez ca intarzierea in luarea unor decizii a avut la baza marunte ratiuni politico-electorale.

Ramane, in continuare, tentatia unor initiative politice populiste si cea a gasirii unor „tapi ispasitori” in afara tarii,”a explicat Adrian Năstase pe blogul personal.

Vezi și:

Vești pentru pensionari în plină criză de coronavirus! Pensiile, în pericol?

EXCLUSIV E loc de combinații! Poliția de Frontieră cumpără măști de protecție cu negociere ‘la secret’

Aplauze pentru Marcel Vela! Șeful MAI a rezolvat problema în timp-record

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare