sursa foto:  adevarul.ro

Adrian Năstase, îngrijorat de viitorul țării: ‘Liderii români de acum sunt incapabili să le ofere un proiect care să-i însuflețească, să genereze solidaritate sau patriotism, tinerilor’

Fostul președinte al PSD și premier al României, Adrian Năstase, se arată îngrijorat de lipsa unui proiect de țară pentru tineri și îi acuză pe actualii lideri politici că oferă doar ”stupide dispute politice, modele penibile de lideri și perspective economice nesemnificative”.

 

In anii ’90, dar si in primul deceniu al acestui secol, proiectele nationale majore ale romanilor au vizat, in principal, eliminarea vizelor pentru Occident, aderarea la Nato si aderarea la Uniunea Europeana. Proiecte importante care erau legate de multiple programe sociale si economice sau de asigurare a securitatii nationale.

In ultimii 10-15 ani, principalul proiect a fost lupta anti-coruptie, sprijinita din interior (pentru ratiuni politice) si din afara (pentru ratiuni politice si economice). Rezultatul – efecte negative majore asupra capitalului national si a anvergurii liderilor politici din tara. Este acum perceptia romanilor despre coruptie mai scazuta decat, spre exemplu, in 2004? Ne putem uita pe sondaje.

Traim situatii umilitoare – MCV-ul (pentru fezandare politica si economica), neacceptarea in Spatiul Shengen ( cu efecte economice importante), neacceptarea in programul wisa waiver. Recent, Croatia a obtinut acces de calatorie pentru cetatenii sai fara viza in SUA in timp ce „partenerul strategic” al SUA care a participat timp de 10 ani in teatre de razboi alaturi de americani primeste doar sfaturi. Adica, e pe drumul cel bun dar sa mai faca eforturi.

Olimpiada de la Tokyo ne-a oferit un bun prilej pentru concluzii noi. Este tot mai evident, sportul in Romania nu este sustinut prin programe si finantari nationale. Locul 47 este umilitor. Romanilor li se ofera, mai curand, jocuri de noroc si „beturi”.Din pacate, acelasi lucru este valabil si pentru cultura.

In aceste conditii, observam ca proiectul national cel mai sustinut, in prezent, mai ales pentru tineri, il reprezinta Distractia. Carpe diem. Muzica house, eventual combinata cu droguri. Romania reprezinta pentru multi dintre ei doar o statie inainte de a pleca in Occident- pentru studii sau la munca. Se mai intorc pentru reparatii stomatologice sau sa-si mai vada parintii de sarbatori.

De ce? Pentru ca liderii romani de acum sunt incapabili sa le ofere un proiect care sa-i insufleteasca, sa genereze solidaritate sau patriotism (ati vazut reactiile castigatorilor de la Tokyo?).

Ce facem ca sa-i aducem inapoi in tara? Din pacate, le oferim stupide dispute politice, modele penibile de lideri, perspective economice nesemnificative – ceea ce nu ajuta”, a scris Adrian Năstase pe blogul sau.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare