sursa foto:  gustos.ro

Adrian Negrescu, despre scumpirea pâinii: ‘În Franța, prețurile au crescut numai cu 8 la sută, la noi cu aproape 20 la sută. E un semn că marea problemă e pe zona de energie, nu neapărat pe zona de creștere a prețului grâului’

Vin vremuri tot mai grele pentru români! România ocupă locul doi în Uniunea Europeană (UE) la scumpirea pâinii, în condițiile în care țara noastră este al doilea exportator de grâu din Europa, după Franța.

 

În acest context Adrian Negrescu a comentat că printre cele mai importante cauze ale acestui fenomen este scumpirea energiei și gazelor: ”E un element destul de paradoxal raportat la țări din Uniunea Europeană, pentru că noi suntem al doilea exportator de grâu din Europa, după Franța. În Franța, prețurile au crescut numai cu 8 la sută, la noi cu aproape 20 la sută semn că marea problemă e pe zona de energie, nu neapărat pe zona de creștere a prețului grâului, și aici autoritățile vor să intervină”.

Despre modul în care autoritățile ar putea interveni în acestă situație, Adrian Negrescu a explicat că:

În primul rând să marii jucători din domeniul de panificație în această schemă de compensare a prețurilor la energie și gaze, pentru că au fost exceptați și practic plătesc prețul pieței. Dacă mergem în continuare cu prețul pieței la energie și gaze, cu siguranță ne vom trezi că prețul pâinii la iarnă, așa cum afirma și Rompan, va crește cu 30, chiar 40 la sută, pentru că se vor găsi soluții. Și în coaliție se vor lua măsuri pentru a proteja practic această industrie, de care depinde mare parte din populație. Să nu uităm că pâinea este elementul principal de pe masa multora dintre români”.

Despre la ce să se aștepte românii în această iarnă în privința prețurilor, economistul Adrian Negrescu a explicat că:

Vestea bună este că producția de grâu din 2022 este una foarte mare la nivel internațional și noi am exportat foarte, foarte mult grâu. Suntem bine din punct de vedere al prețurilor la grâul care au început să scadă. Vestea proastă este că această ordonanță la energie și gaze, cuplată cu măsurile care vor fi luate sau nu vor fi luate, rămâne de văzut, în ceea ce privește prețurile la motorină și benzină, vor influența inclusiv zona de produse alimentare, așa că cum arată perspectivele în momentul actual?

Mai departe mi-e teamă că prețurile vor continua să crească, mai ales la alimentele de bază cartofi, pâine, brânzeturi, ulei, la carne, mai ales carne, acolo unde avem un mare, mare val, ceea ce este o problemă, în condițiile în care 80% din carnea de porc pe care noi o consumăm vine din import. Va depinde foarte mult și de cum evoluează cursul euro, pentru că importăm mare parte din produsele alimentare. Deci se anunță vremuri destul de tulburi pentru pentru români din punct de vedere al produselor alimentare și mi-e teamă că prețurilor vor continua să crească”, a conchis Adrian Negrescu B1TV, potrivit dcbusiness.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare