sursa foto:  ebihoreanul.ro

Alexandru Rafila atrage atenția cu privire la eficiența vaccinului: ‘Persoanele vaccinate cu două doze de vaccin Pfizer au o protecție între 80 și 90% împotriva noilor tulpini de coronavirus’

Deputatul PSD, Alexandru Rafila, reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), vorbește despre utilitatea vaccinurilor anti-Covid-19 împotriva noilor tulpini.

Varianta indiană (delta) a coronavirusului ar putea avea transmitere comunitară din toamnă, de aceea este foarte important să fie monitorizată atent circulaţia variantelor virusului în această vară, spune Prof. Alexandru Rafila. 
„Ea este cu transmitere comunitară în mai multe ţări unde este dominantă,(n.red tulpina indiană sau tulpina delta),începând cu Marea Britanie, continuând cu Rusia, Turcia, în mod evident în momentul de faţă când avem doar câte 100 de cazuri înregistrate în fiecare zi, nu putem discuta de transmitere comunitară. Important este să monitorizăm circulaţia tulpinilor în această vară şi în momentul în care se vor observa creşteri susţinute timp de mai multe zile consecutiv, chiar săptămâni, dacă aceste creşteri sunt cauzate şi este foarte probabil să fie aşa, de tulpina delta, atunci sigur că putem să ne aşteptăm la o transmitere comunitară, care ar putea să apară probabil în toamnă în România, cu această tulpină.
Există studii recente care demonstrează că şi noua variantă indiană este acoperită în bună măsură de vaccin, mai ales de vaccinurile care conţin ARN mesager. Persoanele care sunt vaccinate cu două doze de vaccin Pfizer sau Moderna, mă rog, pe Pfizer s-a făcut studiul, arată că la ele există o protecţie între 80 şi 90%, deci o protecţie bună în continuare, aşa că nu cred că există motive să nu te vaccinezi, dimpotrivă, cu cât ne vaccinăm mai mulţi cu atât transmiterea va fi mai mică, posibilităţile de emergenţă a unor noi variante scad, şi există şi protecţie faţă de variantele care circulă în momentul de faţă”, a declarat Prof. Rafila.

Varianta delta (indiană) a noului coronavirus se transmite de două ori mai repede faţă de varianta iniţială a virusului iar cei care se îmbolnăvesc cel mai uşor cu aceasta sunt tinerii, explică Prof. Rafila. 

 
Sunt anumite studii care arată că se îmbolnăvesc mai frecvent tinerii, dar sunt două lucruri pe care trebuie să le corelăm. Pe de o parte, transmisibilitatea mult mai mare a acestei variante, pe de o parte, dublu faţă de tulpina iniţială, se transmite de două ori mai uşor, iar pe de altă parte populaţia, care este foarte mobilă şi imunizată prin vaccinare în proporţie mai mică, adică populaţia tânără, evident că este şi la risc mai mare, pentru că circulă mai mult, interacţionează mai mult şi aşa mai departe, şi proporţia celor care s-au vaccinat în rândul acestei categorii este mai mică, şi atunci pe undeva este normal să se întâmple aşa. 
Trebuie monitorizat foarte atent ce se întâmplă în această perioadă şi, în momentul în care vom observa o modificare, să spunem, de la o medie de 100 de cazuri pe zi înregistrate în această perioadă o să vedem că lucrurile se schimbă, adică să existe un trend crescător susţinut, trei săptămâni la rând, chiar dacă cifrele sunt relativ mici, atunci trebuie foarte mare atenţie, pentru că s-a observat şi în Germania lucrul ăsta, proporţia din totalul tulpinilor izolate a tulpinii delta, a tulpinii indiene, creşte sau se dublează la fiecare săptămână sau zece zile.
Dacă ai o creştere constantă şi o creştere a proporţiei tulpinii delta, lucrul ăsta demonstrează că peste câteva săptămâni sau două luni, cam aşa, ca interval de timp, poţi să începi să ai probleme, şi singura soluţie este de izolare rapidă a focarelor, eventual vaccinarea persoanelor din vecinătatea acelui focar, măsuri de sănătate publică ţintite care să împiedice revenirea la transmiterea comunitară„, spune prof. Rafila, conform news.ro.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare