sursa foto:  click.ro

Avertisment îngrijorător! Analistul economic Adrian Negrescu: ‘S-ar putea să nu mai avem cu ce să plătim pensiile în România în orizontul următorilor 15 ani’

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre reforma pensiilor speciale, angajament pe care România și l-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

 

Analistul financiar susține că, în următorii 10-15 ani, ar putea să fie o problemă majoră cu pensiile, în condițiile în care se vor pensiona 1,7 milioane de români, acei așa-numiți ”decreței”.

În opinia analistului, este nevoie ca România să elimine odată pentru întotdeauna aceste privilegii, care costă foarte scump, și autoritățile să gândească în perspectivă, la oamenii care nu beneficiază de aceste pensii speciale.

„În esență, Banca Mondială ne spune să aducem toate pensiile sub aceeași umbrelă și să le plătim din același buget, și să introducem un criteriu esențial, cel legat de contributivitate.

Chiar și militarii, chiar și cei din Ministerul de Interne primesc un salariu și plătesc taxe pentru acel salariu. De ce să nu aibă același timp de taxare ca și medicii, ca și profesorii, ca și simpli angajați?

”S-ar putea să nu mai avem cu ce să plătim pensiile în orizontul următorilor 15 ani””

Pe de altă parte, Banca Mondială ne spune să eliminăm aceste privilegii legate de vârsta prematură la care ies la pensie unii angajați și să ne gândim puțin în perspectivă. În următorii, 10-15 ani, noi vom avea o problemă reală, majoră, cu pensiile în condițiile în care vor ieși la pensie 1,7 milioane de români, decrețeii.

Astfel încât, dacă nu punem acest sistem de pensii pe un cadru foarte, foarte clar, legat de contributivitate, s-ar putea să nu mai avem cu ce să plătim pensiile în România în orizontul următorilor 15 ani.

În momentul de față, cei 200.000 de pensionari speciali ne costă undeva la nivel de 12 miliarde de lei, dar să nu uităm că în următorii 10 ani, suma se va tripla, în condițiile în care mulți dintre ei vor ajunge la vârsta de pensionare ridicolă pe care legile speciale au promovat-o.”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu, conform Gandul.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare