sursa foto:  patronatcasedemarcat.ro

Analiză cutremurătoare: Peste jumătate de milion de români ar putea ajunge șomeri din cauza crizei provocate de COVID-19

Criza economică provocată de pandemia noului coronavirus COVID-19 ar putea duce la peste 500.000 șomeri și mai mult de 300.000 de firme în insolvență sau faliment în perioada următoare, conform unei analize efectuate de o companie de consultanță. Aceștia atrag atenția că modalitatea prin care companiile se pot salva este de a accesa fonduri nerambursabile prin diferite proiecte.

 

Efectele problemelor economice cu care s-ar putea confrunta atât angajatorii, cât şi angajaţii s-ar putea resimţi abia începând de anul viitor, se arată analiza.

Potrivit REI Finance Advisors, o companie de consultanţă specializată în atragerea de fonduri europene şi ajutoare de stat pentru companii cu activitate pe piaţa din România, o soluţie pentru depăşirea acestui impas economic ar putea fi accesarea de fonduri nerambursabile, cu sprijin european sau de la Guvernul României.

În acest sens, granturile pentru capital de lucru, prin OUG 130/2020, cunoscută şi sub denumirea generică de Măsura 2, reprezintă “o adevărată gură de oxigen pentru foarte multe companii”.

“Hotelurile, restaurantele (industria HoReCa), companiile de transport sau editurile, domenii puternic afectate de criza COVID, au posibilitatea să depună proiecte având în vedere alocarea de doar 350 milioane euro”, susţine Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

De asemenea, granturile pentru investiţii, cunoscute şi sub denumirea de Măsura 3, beneficiază de o alocare de 550 de milioane de euro şi are o grilă de punctaj aprobată, astfel că o companie poate şti dacă întruneşte punctajul maxim şi poate, astfel, pregăti proiectul pentru a-l depune în luna curentă. În acest caz, grantul minim este de 50.000 de euro, iar cel maxim de 200.000 de euro.

“Pentru ca o companie să acceseze grantul maxim şi să obţină 100 puncte ar trebui să fi avut profit din exploatare de 67.000 euro/2019, să cofinanţeze cu 35,1% pe ţară şi 45,1% pe Bucureşti-Ilfov, RIR <5, iar codul CAEN al activităţii să aibă sold negativ în balanţa comercială a României”, a explicat Mircea.

O altă variantă de finanţare este axa destinată digitalizării companiilor, proces indispensabil în contextul actual, cu o alocare de 150 de milioane de euro. Pentru această modalitate de finanţare a fost publicat ghidul consultativ, cu şanse foarte mari ca în decembrie 2020 – ianuarie 2021 să se deschidă sesiunea.

Potrivit consultanţilor, pentru companiile care au înregistrat pierderi în anul 2019 sau estimează o scădere a veniturilor în acest an sau plănuiesc proiecte de investiţii de minimum un milion de euro în următorii opt ani, Axa de finanţare prin HG 807/2014 oferă acces la fonduri nerambursabile de minimum 500.000 de euro, maximum 37,5 milioane de euro, cu o alocare de 10% în Bucureşti, 35% în Ilfov şi de 50% în restul ţării.

Datele oficiale arată că România a atras, până la 28 august 2020, un total de 12,8 miliarde de euro, reprezentând 42,3% din totalul alocării pentru ţara noastră, în programul de finanţare europeană 2014 – 2020, cu un buget total de peste 460 miliarde de euro, mult sub nivelul celorlalte state membre ale Uniunii Europene (UE).

Din cifrele Comisiei Europene (CE), citate de REI Finance Advisors, reiese faptul că România ar fi putut beneficia, în perioada 2014 – 2020, de un buget de peste 36,7 miliarde de euro fonduri nerambursabile, fiind a şasea ţară din UE cu cel mai generos buget destinat investiţiilor europene. Polonia a fost ţara cu cea mai mare alocare europeană, de peste 86 de miliarde de euro.

REI Finance Advisors şi REI International Consulting, parte a REI Grup, sunt companii specializate în elaborarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor de investiţii atât prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Infrastructură Mare), cât şi pe scheme de ajutor de stat (HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 81/2019), conform Agerpres.ro.

Citește și:

Casa Națională de Pensii Publice vine cu noi oportunități pentru cei care vor să se asigure facultativ la pensie

Ludovic Orban face aceeași mutare ca Viorica Dăncilă! Numire identică făcută de actualul șef al Guvernului

Casa Națională de Pensii Publice vine cu noi informații! Când încetează plata pensiei

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare