sursa foto:  Pexels

Anunțul care îi liniștește pe toți pensionarii din România! Guvernul a adoptat normele de aplicare a legii pensiilor

Executivul din România a aprobat normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, acestea făcând parte din proiectul asumat de Guvern de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echitații, contributivităţii și stabilității în muncă.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a transmis printr-un comunicat că unul dintre elementele fundamentale ale normelor de aplicare este acela că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi. Astfel, după ce în ianuarie 2024 pensiile tuturor românilor au fost majorate cu 13,8%, în septembrie 2024 se vor plăti pensiile recalculate. Important de reținut este faptul că este pentru prima dată când în același an au loc și o majorare a pensiilor, și o recalculare a acestora.

„Reforma sistemului de pensii asigură sustenabilitatea și aduce echitate pentru pensionari și viitorii pensionari. Pentru muncă egală și contribuții egale, pensia va fi egală. Stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevăzute de noua Lege a pensiilor are drept rezultat corectarea inechităților sistemului public de pensii”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Citește și: Se schimbă legea! Pragul de impozitare al pensiilor, modificat. Cine sunt pensionarii care vor primi bani în plus

Facilități pentru persoanele cu dizabilități în stații și mijloace de transport

Potrivit Ministerului Muncii, proiectul „Pune frână discriminării” a fost votat în unanimitate în Consiliul General al Municipiului București. Inițiativa a beneficiat de expertiza Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) din subordinea Ministerului Muncii. Societatea de Transport București va trebui să adapteze atât stațiile, cât și mijloacele de transport în comun.

În stații, STB trebuie să dețină ghidaj audio pentru identificarea stației de transport în comun (pentru nevăzători sau cei cu deficiențe de vedere), informarea audio și în scris despre mijloacele de transport în comun care circulă prin stația respectivă și timpul de așteptare, trimiterea unui mesaj către conducătorul vehiculului cu scopul de a-l informa că o persoană cu dizabilități va urca/coborî în următoarea stație, alerta online către persoana cu dizabilități pentru a ști că mijlocul de transport în comun ajunge în stație pentru a urca/coborî, dar și un ghidaj audio și vizual pentru identificarea ușii de acces de intrare/coborâre.

Pe de altă parte, în mijloacele de transport trebuie să se faciliteze deschiderea automată a ușii de proximitate, să crească timpul de deschidere a ușii pentru a permite accesul facil al persoanelor cu dizabilități, să existe rampe pentru accesul în mijloacele de transport în comun și să se informeze audio și în scris despre locurile disponibile din mijloacele de transport în comun pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, traseul trebuie marcat pentru persoana în fotoliu rulant de la intrare pana la locul special amenajat în mijlocul de transport în comun, să se ofere informații audio și în scris legate de următoarele stații și să existe apel pentru asistență umana în mijlocul de transport în comun.

Vezi și: Vești extraordinare pentru milioane de pensionari! Când intră banii pe cardurile sociale

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare