sursa foto:  Bugetul.ro, Pixabay, Facebook

O anumită categorie de pensionari scapă de factura la utilități! Schema de compensare anunțată de Ministerul Muncii

Ministerul Muncii a transmis printr-un comunicat de presă că până la data de 1 martie 2024, pensionarii și persoanele cu venituri reduse beneficiază de o schemă de compensare a facturii la încălzire, care se ajustează chiar și cu 100% în funcție de nivelul veniturilor lor.

Drepturile de ajutor de încălzire, acordate în toamna lui 2023, inclusiv pentru cei care utilizează material lemnos, în perioada rămasă din sezonul rece din primăvara lui 2024, vor fi menținute în plată, spune ministerul în comunicat. Guvernul a aprobat menținerea în plată, la același nivel, a drepturilor de ajutor de încălzire și suplimentului pentru energie pentru perioada rămasă din sezonul rece 2023-2024, în contextul modificărilor legislative survenite în ultima perioadă. Cererile soluționate în toamna anului 2023, cu precădere cele referitoare la sumele acordate în vederea achiziționării de material lemnos, se mențin în plată, în aceleași condiții, și în primăvara anului 2024.

Astfel, noile criterii de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie, prevăzute de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care a înlocuit Venitul Minim Garantat (VMG), se vor aplica doar pentru solicitanții care au depus cereri de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie după data de 1 ianuarie 2024.

Citește și: Anumiți pensionari riscă să-și piardă dreptul la pensie! Deputat român:,,Este gestul de care societatea are nevoie pentru a avea încredere în statul român”

Măsura vine în sprijinul pensionarilor și a familiilor cu copii

Actul normativ a fost aprobat de Guvernul României și pentru ca majorarea cu 13,8% a punctului de pensie, aplicată de la începutul anului, să nu afecteze drepturile de ajutor pentru încălzire deja stabilite și/sau plătite, cum este cazul ajutoarelor pentru cei care se încălzesc cu lemne și/sau alte materiale solide ori petroliere. Totodată, va fi aplicată și scutirea de la plata debitelor, în situația în care acestea au fost deja constituite prin decizia directorului executiv al agenției pentru plăți și inspecție socială județeană/a municipiului București.

”Măsura aplicată vine în sprijinul celor aflați în dificultate financiară, mai ales că o mare parte a beneficiarilor de ajutor pentru încalzire și a suplimentului pentru energie fac parte din categoria pensionarilor și a familiilor cu copii, acestia fiind cei mai afectați în condițiile în care nu vor mai putea beneficia de aceste măsuri de protecție”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Vezi și: Mii de pensionari români loviți în plin! Ce s-ar putea întâmpla cu veniturile lor lunare dacă se aprobă taxa

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare