Anunțul președintelui CNPP! Pensionarii vor primi mai mulți bani- Cum este posibil

Șeful Case Naționale de Pensii, Daniel Baciu aduce vești importante pentru pensionarii români! Potrivit noului calcul ce va intra în vigoare din septembrie 2024 aceștia vor primi mai mulți bani în anumite condiții! 

Orele suplimentare, primele în bani și cel de al 13-lea salariul vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei.

Peste 95% din dosare sunt in format electronic

În acest moment, peste 95 la sută din dosarele celor aproape 5 milioane de pensionari au fost introduse până acum în sistemul electronic.

Autoritățile promit că, datorită noi formule de calcul, se vor  elimina toate diferențele care există în prezent între pensionari.

Citește și: „Fiecare pensie va fi recalculată”. Schimbare radicală din mai 2024 pentru vârstnici, anunțată de ministrul Muncii

Cum se a calcula pensia

Pensia se va calcula prin înmulțirea punctului de referință, în valoare de 81 de lei, cu numărul total de puncte realizat de salariat. Ceea ce înseamnă cotele de contribuții plătite către bugetul de asigurări sociale, la care se adaugă sporuri și orele suplimentare, dacă este cazul.

 „Legiuitorul a spus foarte clar să se valorifice sporurile acordate sporadic de-a lungul activității, adică vorbim de acele sporuri care nu aveau un caracter permanent – mă refer la acordul global, care era o formă de remunerare înainte de 1989, mă refer la prime și premii care s-au acordat fie la final de an, acum ele nu se iau în calcul, dar noi am considerat că ele trebuie luate în calculul pensiei”, a declarat Daniel Baciu, președinte Casa de Pensii

Pensionarii primesc și puncte în plus

Vin vești bune și pentru persoanele care depășesc stagiul de cotizare de 25 de ani. Mai exact, vor primi puncte în plus astfel:  0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani și un punct pentru fiecare an peste 35 ani.

De exemplu, un pensionar care a lucrat 37 de ani și 7 luni în industria textilă, va primi pentru 12 ani de muncă peste stagiul de cotizare 8,8 puncte. Numărul de puncte ar urma să îi aducă din septembrie o pensie mai mare. Potrivit calculelor, de la o pensie de 2.569 de lei, cât are acum, ar urma să primească de la 1 septembrie în jur de 3.800 de lei, notează stirileprotv.ro.

Citește și: Cât costă un an de vechime acum, în 2024. Cota lunară pentru pensie s-a mărit, odată cu salariile

Casa de Pensii cunoaște veniturile brute ale angajaților începând cu aprilie 2001

În acest moment, Casa de Pensii cunoaște  veniturile brute ale tuturor angajaților începând cu aprilie 2001. Adică salariile de bază, bonusurile și primele pe care angajatorii sunt obligați să le transmită lunar către ANAF.

”Cei din 2001, vorbim de acele sporuri care sunt suplimentar față de salariul de bază pe care noi deja îl avem, ele se pot aduce de la angajatori, acolo unde fiecare și-a desfășurat activitatea, este vorba despre o adeverință care este foarte clar stipulate în lege prin anexa de la lege – prin care să se facă acea mențiune că s-a contribuit la sistem”, a declarat Daniel Baciu, președinte Casa de Pensii

În situațiile excepționale, în care s-a pierdut carnetul de muncă sau angajatorul nu mai există, legea prevede că datele vor fi preluate din arhiva electronică a caselor de pensii, potrivit stirileprotv.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare