sursa foto:  ziarulnational.md

Aproximativ 20.000 de imobile necesită evaluate din punct de vedere al riscului seismic. Nicușor Dan: Noi facem şi suntem şi obligaţi

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat marți faptul că un număr de aproximativ 20.000 de imobile din Bucureşti trebuie evaluate preliminar din punct de vedere al riscului seismic

Clădirile pentru care este necesară evaluarea sunt în număr de 20.252 de blocuri cu cel puţin trei etaje, construite înainte de 1978.

Pe sectoare, numărul clădirilor care trebuie evaluate sunt după cum urmază:

Sectorul 1 – 1.186 imobile,

Sectorul 2 – 3.938 imobile.

Sectorul 3 – 2.040 imobile,

Sectorul 4 – 2.464 imobile,

Sectorul 5 – 5.552 imobile,

Sectorul 6 – 919 imobile

Primăria generală: 4.149 de imobile

„Nu spun că toate aceste 20.000 de imobile sunt cu risc seismic. Sunt imobile care, conform metodologiei, trebuie evaluate pentru a vedea cu ce se încep expertizele şi unde punem banii pentru consolidări. Obiectul discuţiei de azi a fost să prezentăm aceste informaţii către primăriile de sector – pentru că începând cu legea din 2022, Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector au împreună competenţa de consolidare a clădirilor cu risc seismic – şi să vedem dacă putem să împărţim această sarcină, pe evaluarea preliminară, între primăria generală şi primăriile de sector; propunerea noastră fiind ca primăria generală să facă clădirile care sunt în zonele protejate, zonele istorice ale Bucureştiului, care sunt cam 4.000 şi primăriile de sector să facă, fiecare în sectorul ei, clădirile care sunt în afara zonelor protejate”, a precizat Nicuşor Dan.

„Dacă te grăbeşti şi faci fazele anterioare în şase luni, se poate întâmpla să faci consolidarea efectivă în 15 ani. Deci, opinia mea, pe tot ce înseamnă investiţii ale Municipalităţii, este că mai bine pierzi doi ani în achiziţie şi proiectare şi faci lucrarea în doi ani, decât să faci achiziţie şi proiectare în şase luni şi să faci în 15 consolidarea”, a precizat edilul Capitalei.

Despre ideea demolării unor clădiri cu risc seismic care nu sunt de patrimoniu, primarul Capitalei a spus că: ””Este o perspectivă care nu e exclusă. Noi facem şi suntem şi obligaţi de această metodologie să facem evaluarea tuturor celor aproximativ 20.000 de clădiri care îndeplinesc anumite criterii din metodologie. Evaluarea asta ne spune cu ce trebuie să începem. Mai departe, acolo unde chiar începem şi decidem că trebuie intervenit, demolarea şi reconstruirea sau demolarea şi relocarea este o opţiune”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare