politie politia politisti

sursa foto:  mediafax.ro

Artificiul prin care polițiștii cu relații sus-puse ajung să câștige pensii de serviciu uriașe! Metoda prin care își umflă fluturașul de salariu

De ceva vreme, Bugetul.ro a avut informații că în ultimii ani de activitate polițiștii își umflă veniturile, pentru a avea o pensie de serviciu dublată. Însă, cum nu am descoperit un caz concret pe care să vi-l prezentăm, nu v-am vorbit despre acest subiect până acum.

Jurnaștii de la publicația Vremea Nouă din Vaslui au făcut public un astfel de caz.

Metoda folosită de polițiștii pentru a avea o pensie babană

Una dintre șmecheriile folosite de „Băieții Deștepți” din Poliție e simplă: își adaugă ore suplimentare lucrate în week-end. Astfel, polițiștii cu relații sus-puse ajung să câștige cu 2.000-3.000 de lei mai mult pe lună, față de un polișțiști obișnuit.

Unii dintre ei au pensiile mai mari ca salariile pe care le-au avut în timp ce lucrau, grație unei șmecherii, descoperite și la alte IPJ-uri din țară și chiar în structurile centrale al Poliției. Sportul orelor suplimentare lucrate în weekend, mai ales în ultimul an înainte de pensie, este metoda prin care polițiștii își rotunjesc salariile. Acestea sunt plătite cu 75% mai mult față de orele normale de lucru și, adunate, măresc salariul unui ofițer obișnuit, cu aproape 2.000 – 3.000 de lei. Cum pensiile speciale ale polițiștilor nu se calculează conform principiului contributivității, ci doar se face o medie a ultimelor șase luni (sic!), iar pensia reprezintă 80% din această valoare, e lesne de înțeles de ce se dă o bătălie pe viață și pe moarte ca pe ultima sută veniturile să se dubleze. În cazul în care intervin aceste ore suplimentare, pensiile urcă de la 6.000 de lei, la 8.000 de lei sau chiar 9.000 de lei în cadrul unui simplu ofițer, ori 14.000 de lei pentru un comandant.”, scriu jurnaliștii citați.

Aici trebuie să facem o precizare! Pentru calcularea pensiilor polițiștilor, nu se face o medie a ultimelor șase luni, așa cum precizează jurnaliștii vasluieni, ci se iau 6 LUNI CONSECUTIVE, LA ALEGERE, din ULTIMII 5 ANI de ACTIVITATE.

Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) -c)”, se precizează în Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, act normativ după care se calculează și pensiile polițiștilor.

Cazul prezentat de jurnaliștii din Vaslui

O astfel de sesizare a primit-o și ziarul nostru în luna noiembrie 2020, dar până la acest moment nu i-am putut da curs, fiindcă IPJ Vaslui a fentat legea 544, privind liberul acces la informațiile cu caracter public. În această plângere este vorba despre un polițist de la Serviciul Cabinet din cadrul IPJ Vaslui, care a reușit performanța, spun sursele noastre, să facă 800 de ore suplimentare înainte de a se pensiona.

Serviciul Cabinet este inima unui inspectorat județean de poliție. Aici vin documentele clasificate, apelurile la 112 și toate hârtiile care ajung la structura de conducere a unui inspectorat de poliție. La Vaslui, șeful acestei structuri este comisarul șef, Petru Vasilescu. În departament sunt în jur de 16 angajați. Iată ce sesizare primim la redacție, în luna noiembrie, anul trecut. „Haideți să vă arăt cum se favorizează în bătaie de joc și în defavoarea celorlalți (n.r. alți ofițeri din structura), care prestează aceeași muncă, dar care nici măcar nu au voie să viseze, să lucreze, în vreo sărbătoare legală sau zile de weekend. În speță, cms sef VASILESCU (n.r. șeful Serviciului Cabinet), care nu mai are teamă de nimeni se pare, nici chiar de Dumnezeu, sau măcar de angajații care ar trebui să ducă o pâine mai dulce acasă la copii, îi umfla planificarea serviciilor, cățelului de curte ag. șef. adj GHIURȚU HORIA, într-un mod mai mult decât ordinar. Face sistematic lucrul ăsta de mai bine de 9 luni și nu vede nimeni!? Motivul? Salariu de pașă, cât a inspectorul șef. Fiind vorba de plata orelor suplimentare din weekend și obținerea unei pensii pe măsură. În condițiile în care cei din operativ muncesc de le „sar capacele”. Vasilescu comite o serie întreagă de infracțiuni fără ca nimeni să se sesizeze (abuz în serviciu, favorizare, etc). Poate chiar obținerea de foloase necuvenite, că doar nu se expune degeaba. Ce ziceți?

Mai mult, psiholoaga unității, tot o apropiată a „personajului” Vasilescu, beneficiază de avantajele legii privind familia monoparentală (adică nu are cu cine lăsa copilul în timpul programului de lucru și primește compensații bănești), dar solicită să vină la serviciu în zilele de sâmbătă și duminică, la grupa operativă (…). Păi când ești om serios? Când spui că nu ai cu cine să lași copilul și iei bani sau când lași copilul „singur” și vii după bani!? Planificarea liberelor pentru GHIURȚU Horia este strigătoare la cer! Exemplu: în luna noiembrie toate sâmbetele, duminicile și sărbătorile legale:1,7,8,14,15,21,22,28,29,30 și 01 decembrie. Septembrie și octombrie la fel, se poate verifica. Inadmisibil în condițiile în care pe planificare sunt 15 persoane, cel puțin. Informația se poate obține de la CJCCI Vaslui (n.r. Centru Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției), chiar își dau coate și se miră toți de tupeul și ilegalitățile lui Vasilescu. La un calcul scurt: 8 luni x 8 zile x 12 ore/zi = aproximativ 800 ore. Incredibil câți bani a luat în defavoarea celorlalți colegi”, se arată în sesizarea trimisă.”, scrie sursa citată.

Vezi și

Anunțul care îi vizează pe acești salariați: Pot primi noi sume de bani neimpozabili de la angajator

Mare atenție! Se întâmplă de la 1 februarie 2021! Trebuie să luați legătura cu ANAF

EXCLUSIV Avem confirmarea! Judecătorul pensionat de Klaus Iohannis e acuzat că a colaborat cu Securitatea

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare