Carnea este un aliment nelipsit de pe mesele românilor, dar controalele nu sunt mereu riguroase, mai ales atunci când vine vorba de importturi. Jumătate din loturile de carne verificate și ajunse la granița UE din Brazilia au fost depistate cu Salmonella.
Ca urmare a scandalului cărnii din Brazilia, toate intrările de carne din această țară sunt verificate la granițele europene. Și în România sunt comercializate aceste produse.
Documentele sunt verificate 100%, la toate loturile de carne. Se adaugă o monitorizare microbiologică de laborator pentru 20% din loturi.
Toate transporturile de carne din Brazilia sunt notificate în avans Comisiei Europene.
Până în prezent, au fost efectuate aproximativ 400 de controale, din care circa 5% au condus la respingeri de loturi de carne.
Motivațiile pentru respingeri au fost:
- prezența Salmonella (50% din respingeri)!
- deficiențe documentare.
Aceste controale întărite vor fi completate cu audituri la fața locului, care vor fi efectuate începând cu 2 mai, timp de două săptămâni cel puțin.
Auditurile vor fi realizate de trei echipe: una pentru carnea de vită, una pentru carnea de cal și una pentru carnea de pasăre.
Sursa UECBV