sursa foto:  vocea.md

Atenție, șomeri! Câți bani puteți primi de la stat și în ce condiții

Legislația noastră este atât de stufoasă încât conține foarte multe beneficii atât pentru angajatori cât și pentru angajați, și vorbim despre șomerii care decid să se angajeze și se află în evidența agențiilor de ocupare a forței de muncă. Se pare că aceștia pot primi o anumită sumă de la stat ca primă de angajare. 

Potrivit Avocat.net, obținerea acestei prime mai implică și alte condiții, de la caz la caz. Un șomer poate primi mai multe prime de la stat, dar acesta nu le poate cere simultan, deoarece unele nu se cumulează cu altele.

Vorbim despre prima de activare, primele de mobilitate (de încadrare și de instalare), prima de relocare, dar și de unele sume de bani pe care le pot primi absolvenții de școli și facultăți. Toate acestea sunt prevăzute în Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Cea mai importantă condiție pentru a intra în posesia acestor bani este ca persoanele dornice să fie înregistrate ca șomeri la agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă.

Printre aceste prime se regăsește și prima de activare de 500 de lei.

„Șomerii înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 lei, neimpozabilă”, potrivit legii.

Potrivit sursei citate, aceasta se primește o singură dată și nu se va cumula cu prima de instalare și de încadrare. Cei interesați pot depunde documentele în termen de 30 de zile de la data angajării.

Documente necesare: o cerere-tip, o copie după contractul cu angajatorul, un angajament special și o declarație pe propria răspundere.

De asemenea, persoanele care se angajează la o distanță mai mare de 15 km față de reședință, pot primi o primă de mobilitate care poate ajunge la 55 de lei pe zi(0,5 lei/km)și se acordă pe o perioadă de 1 an.

Vezi și Nu vă enervați! Ce funcție publică ocupă domnișoara din imagine și ce salariu are

ATENȚIE! Toate firmele din România vor fi OBIGATE să folosească asta din vara lui 2018

Descoperire șocantă! Unde au găsit inspectorii OPC produse expirate de 16 ani

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare