sursa foto:  cotidianul.ro

Avocatul Gheorghe Piperea, despre cerealele cu pesticide din Ucraina: ‘În România acest lucru este interzis. Dar dacă scrie pe ea că vine made in Ukraine nu se mai face nicio verificare’

Avocatul Gheorghe Piperea a comentat situaţia fermierilor care au ajuns în pragul falimentului din cauza cerealelor fără taxe care au venit din Ucraina, dar şi a creditelor pe care le-au făcut pentru a salva de la lichidare şi demolare fabrica de zahar de la Luduş.

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a anunțat că Fabrica de zahăr din Luduș, scoasă la vânzare de compania franceză Tereos, va fi cumpărată de statul român.

Cu toate acestea fermierii românii sunt în pragul falimentului. Mai exact, unii au fost „îngropați” de munții de cereale fără taxe, care au venit din Ucraina.

Alții au fost păcăliți, după ce au ajuns să își facă și credit bancar ca să poată să participe la achiziția fabricii, care însemna sursa lor de existență și nu în ultimul rând, menținerea în viață a unei fabrici extrem de importante pentru industria alimentară din România.

Întrebat despre aceste situaţii, avocatul Gheorghe Piperea a spus: 

Da, două chestiuni, într-adevăr, care par complet diferite, dar care sunt legate prin această amenințare cu sărăcia, dar și prin niște elemente suplimentare. Din câte înțeleg, unul dintre cumpărători este și importator de zahăr din Ucraina.

În legătură cu Ucraina, pe vremuri, adică în urmă cu un an de zile dacă o țară ca Ucraina, care nu este membru al Uniunii Europene, ar fi invadat piața agricolă europeană cu câte un milion de tone pe fiecare tip de cereală în parte, pe fiecare țară în parte cu aceste prețuri, atunci atât Comisia Europeană, cât și Consiliul Concurenței ar fi considerat că este o practică de dumping, așa se numește și ar fi sancționat inclusiv cu interzicerea acestui tip de import.

A treia chestiune în legătură cu povestea asta cu cerealele este clar însă că Ucraina nu este supusă ca noi, reglementări lor europene în privința cantității de pesticide și chiar erbicide cancerigene, ca la Monsanto, spre exemplu, și mai mult decât atât și mult mai grav decât atât, nu există pentru Ucraina interdicția de a cultiva și a recolta plante modificate genetic.

În România acest lucru este interzis pentru că interzice un regulament european.

Dar dacă scrie pe ea că vine made in Ukraine nu se mai face nicio verificare„, a spus avocatul Gheorghe Piperea la Antena 3 CNN.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare