BNR, semnal de alarmă privind finanțarea start-upurilor

Un antreprenor care demarează deschiderea unui business în România o face fără să apeleze la finanțarea  băncilor. Tocmai din cauza faptului ca antreprenorii suportă costurile din buzunarul propriu, în România există un număr scăzut de IMM-uri.

Ana Maria Cazacu, economist principal, Direcția de Stabilitate Financiară din Banca Națională a României (BNR), susține că reprezintă un semnal de alarmă faptul că start-upurile se finanțează fără ajutorul băncilor.

Din analizele noastre, vedem că start-upurile se finanțează fără ajutorul băncilor, ceea ce reprezintă totuși un semnal de alarmă. Problema mai delicată este că în sectorul IMM-urilor, instituțiile financiare autohtone sunt abia pe locul 3 în topul creditelor. Banca Națională desfășoară un sondaj adresat firmelor privind accesul la finanțare, în care întrebăm aproape 10.500 de firme, dintre care 85% sunt IMM-uri, care este relația cu băncile. Majoritatea vede un proces birocratic anevoios cu băncile. Credem că o prioritate este creșterea gradului de conștientizare a publicului-țintă, prin care să facilităm accesul la aceste produse„, a subliniat Cazacu, potrivit Agerpres.

Citește și: Vești bune! Un miliard de euro pentru România!

Economistul din Banca Națională a subliniat, totodată, că personalul din bănci care se ocupă cu acordarea de credite ar avea nevoie de pregătire profesională suplimentară, pentru a putea înțelege mai bine doleanțele IMM-urilor din domeniul creativ.

IMM-urile au fost creditate în special pe baza garanțiilor imobiliare. Pentru industriile creative, care nu au hale sau alte bunuri imobile pentru garantare, este nevoie de o pregătire profesională suplimentară a personalului bancar care primește dosarul de finanțare pentru creditarea IMM-urilor, pe segmentul creativ‘, a spus Cazacu.

Vezi și 10 lucruri mai puțin știute despre Laura Codruța Kovesi

Reprezentanți ai mediului bancar, politic și de afaceri participă, joi, la o nouă ediție a conferinței dedicată întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), intitulată „Finanțări pentru dezvoltare sustenabilă”, organizată de Oxygen Events, cu sprijinul Asociației Române a Băncilor și în parteneriat cu Banca Transilvania, CEC Bank, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și Fondul Român de Contragarantare (FRC).

Citește și: SUA, anunț decisiv pentru România

Iohannis anunță profilul viitorului premier

Inițiativa organizării acestui proiect este susținută de date economice concrete, potrivit cărora Regiunea București — Ilfov se află pe locul 18 din 253 de regiuni europene, în topul ponderii salariaților din industriile creative față de celelalte sectoare economice.

TAGS

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similareNu uitaţi să daţi „Like”. În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.