După ce Austria s-a opus aderării României la spațiul Schengen, unii români au anunțat că vor boicota companiile austriece de pe piața din țara noastră.
La acest boicot s-au alăturat mai multe instituții din Ministerul Transporturilor, după cum a dezvăluit, în exclusivitate, Bugetul.ro.
Totuși, acest boicot nu este unul total, dat fiind că încă există autorități ale statului care le acordă contracte companiilor austriece.
Consiliul Județean Bihor a desemnat constructorul pentru execuția lucrărilor la centurile din Zona Metropolitană Oradea (ZMO).
Firma austriacă PORR Construct SRL a fost desemnată câștigătorul licitației pentru proiectul „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, care prevede reabilitarea DJ 767E Orșorhei-Copăcel (12,7 km) și realizarea centurilor Oșorhei (5,8 km), Sântandrei (5 km) și Nojorid (8,4 km), scrie Bihon.ro.
„Procedura de atribuire a fost împărțită pe două loturi (Lotul I: Centura Oșorhei și reabilitarea DJ 767E Oșorhei – Copăcel și Lotul 2: Centurile Sântandrei și Nojorid). Constructorul clasat pe locul I pentru ambele loturi este PORR CONSTRUCT SRL. Valoarea ofertei câștigătoare pentru Lotul 1 este de 108.275.129,09 lei, fără TVA, iar a celei pentru Lotul 2, de 84.394.118,95 lei, fără TVA. Ofertantul a fost invitat la semnarea contractului în data de 2 februarie 2023, după ce expiră perioada pentru contestații”, a precizat Consiliul Județean Bihor, într-un comunicat de presă. Finanțarea va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile. CJ a precizat că Studiul de fezabilitate și proiectele tehnice aferente acestor investiții sunt realizate.
Conform sursei citate, Consiliul Județean Bihor realizează celor trei drumuri noi de legătură din Zona Metropolitană Oradea în parteneriat cu cele trei primării pe raza cărora trec drumurile, respectiv Oșorhei, Nojorid și Sântandrei.
„Decizia privind realizarea proiectului «Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea» a fost luată ca urmare a datelor statistice din trafic, care arată că în zona din jurul Oradiei circulă cele mai multe mașini din Bihor. Acest lucru se datorează numărului mare de locuri de muncă din ZMO, respectiv a celor care fac naveta (din peste 160.000 de locuri de muncă din județ, 115.000 sunt în zona metropolitană)”, a transmis CJ Bihor.
EXCLUSIV Registrul Auto Român negociază cu CEC Bank! Ar putea renunța la austriecii de la BCR-Erste