sursa foto:  Inquam/ Sabin Cîrstoveanu

‘Cadou’pentru Ucraina! Câți bani au costat cele 100 de generatoare trimisă de către Primăria Sectorului 1

În urmă cu o săptămână, Primăria Sectorului 1 anunţa, printr-un comunicat, că a decis să trimită 100 de generatoare de curent electric către Ucraina. 

„În ultima perioadă, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a intrat într-o nouă fază. Avioanele și dronele rusești au bombardat și distrus în mod absurd și nemilos centralele electrice ale Ucrainei. Familii cu copii mici și persoane în vârstă au rămas fără curent electric în plină iarnă, iar instituțiile vitale din Ucraina- spitale, adăposturi, centre de asistență, școli, sisteme de alimentare cu apă sunt grav afectate de bombardamentele rusești. Acestea sunt rezultatele unei operațiuni teoriste care a îngrozit întreaga lume civilizată, dar a și mobillizat, o dată în plus, întreaga comunitate internațională în sprijinul victimelor războiului din Ucraina”, a declarat atunci primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Am vrut să ştim cât au costat cele 100 de generatoare, dar şi cu ce fonduri au fost acestea cumpărate, astfel că am adresat întrebări în acest sens către primăria Sectorului 1. La o săptămână distanţă, biroul de presă a oferit şi un răspuns.

„Achiziționarea celor 100 de generatoare electrice s-a făcut din fonduri de la bugetul local al Sectorului 1. Prin hotărârea nr.218/28.12.2022, Consiliul Local Sector 1 a aprobat cu unanimitate de voturi a consilierilor prezenți utilizarea în proporție de 90% a fondului de rezervă bugetară din bugetul general centralizat al subdiviziunii administrativ-teritoriale Sectorul 1 al Municipiului București pe anul 2022 pentru finanțarea cheltuielilor comunităților din zona Cernăuți-Ucraina. În concret s-a aprobat utilizarea acestor fonduri pentru acordarea unor ajutoare constând în bunuri, servicii și mijloace fixe unităților administrativ-teritoriale din zona Cernăuți – Ucraina.

Potrivit informațiilor furnizate de către reprezentanții Direcției Investiții-Serviciul Achiziții Publice din cadrul Primăriei Sectorului 1, valoarea contractului de achiziționare a celor 100 de generatoare electrice a fost de 168.157,00 lei fără TVA, respectiv 200.106,83 lei cu TVA”, a transmis biroul de presă al Primăriei Sectorului 1, în exclusivitate pentru DC NEWS.

Potrivit unor statistici din cursul lunii decembrie, autoritățile ucrainene precizau că 50% din infrastructura energetică a țării a fost distrusă, iar restricțiile privind consumul de energie electrică vor rămâne în țară pe tot parcursul anotimpului rece, deoarece 40% din instalațiile rețelei de înaltă tensiune sunt avariate în diferite grade.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare