sursa foto:  Facebook

Cine-l proteja pe Ghiță în Serbia și de ce nu a fost prins până acum – detaliul care a scăpat TUTUROR

În urmă cu fix o lună de zile, Dan Tăpălagă, considerat un apropiat al DNA și SRI, a făcut o dezvăluire senzațională pe site-ul pe care îl coordonează: Sebastian Ghiță se află în Serbia și Dan Andronic s-a întâlnit cu el.

Pe repede înainte, autoritățile s-au grăbit să infirme zvonurile pe care chiar ele le scăpaseră pe surse. Nu trebuie să fii Einstein că să suspectezi că fratele Alexandru Ghiță, precum și întreaga familie plus prietenii apropiați sunt în vizorul anchetatorilor, tocmai pentru că erau susceptibili de a lua legătura cu fugarul Sebi.

În acest context, Alexandru Ghiță merge în Serbia cu actele sale, deci trece frontiera, pentru a se întâlni cu fratele său, dat în urmărite prin Interpol. În cele din urmă, Sebastian Ghiță este prins și arestat în Belgrad, după ce se legitimează cu acte false.

Dar cum de a rămas fostul deputat în Serbia după ce informația că s-ar afla acolo a făcut ocolul României? Ce a căutat fratele lui după el, ținând cont de premisele de mai sus? Chiar nu se gândea că va fi urmărit? Trecând frontiera, oare s-ar fi gândit cineva că merge în vacanță fix în Serbia? Dacă a făcut toate aceste lucruri, probabil a fost convins că cineva îi acoperă spatele și că Serbia e o zonă sigură.

Autoritățile au încercat de fapt să-l scoată pe Ghiță din Serbia, de aceea i-au dat lui Dan Tăpălagă informația că acesta se ascunde acolo. Anchetatorii au dorit să-l sperie pe fugar și să-l prindă pe teritoriul altui stat. Dar Ghiță a rămas în Serbia, iar fratele lui a mers în vizită, trecând fără prea mult stres frontiera.

Și acum să derulăm caseta până în octombrie 2015 și să ne oprim puțin. Aflat într-o vizită oficială în SERBIA, mâna dreaptă a lui Klaus Iohannis, Dan Mihalache este fotografiat dormind. Fotografiile sunt publicate peste tot, iar șeful cancelariei prezidențiale devine țina glumelor interne și externe.

Cu ce prestanță s-ar mai fi prezentat Mihalache în fața oficialilor străini ținând cont de ipostaza penibilă în care s-a aflat. Evident, câteva luni mai târziu a fost trimis în exil, ambasador al României în UK.

În acel moment, s-a declanșat un mic scandal diplomatic, iar reproșurile au mers către SIE. Mai târziu, Mihai Răzvan Ungureanu, șeful SIE la acea vreme a și demisionat, după ce Klaus Iohannis îi solicitase acest lucru de mai multe ori, e drept, nu oficial. Unul dintre motive a fost chiar cel expus mai sus.

Vezi și De ce a demisionat MRU, șeful SIE?

Un lucru demn de luat în seamă este că România nu are tratat de extrădare cu Serbia, ci cu Iugoslavia și că s-ar putea ca aducerea lui Ghiță în țară să nu fie totuși chiar atât de facilă. Ghiță ar putea cere azil politic și invoca mai multe motive pentru care ar arăta că viața îi este pusă în pericol pe teritoriul României.

În fața unei comisii rogatorii, Ghiță ar putea finaliza serialul pe care-l începuse, ceea ce ar echivala cu multe ecuații imposibile rezolvate.

Pentru legitimarea cu acte false, ar putea primi de la sârbi cu suspendare, însă pentru cele 5 dosare penale riscă ani mulți și grei de pușcărie de la români.

Rămâne de văzut dacă cei care l-au ajuat pe Ghiță să stea ascuns timp de 4 luni, îi vor asigura spatele și de acum înainte și vor termina ce au început.

Momentan au încasat o înfrângere usturătoare de la strategii care s-au dovedit a fi un pic mai inteligenți decât ei.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare