sursa foto:  pexels.com

CNAS anunță o nouă obligativitate! Toți românii vor fi controlați anual

Președinta CNAS, Valeria Herdea, a anunțat că, începând cu 1 martie, vor exista schimbări la nivelul țării.  Mai exact, se va derula o campanie prin care cetățenii să fie convinși, ca anual, să treacă pe la medicul de familie pentru control.

În acest fel, se dorește ca diferitele afecțiuni de care poate suferă anumiți pacienți să fie diagnosticate din timp.

Românii vor merge, anual, de ziua de naștere, la medic

Potrivit președintei CNAS, Valeria Herdea, românii trebuie să „treacă pe la medicul de familie” o dată pe an, în luna nașterii, pentru a li se putea descoperi din timp anumite afecțiuni, care să fie tratate rapid și mai ieftin. Mai mult, prin această campanie, românii vor trebui să să înțeleagă că au și drepturi, și obligații.

„Dreptul de a avea acces la servicii medicale înseamnă și obligația de a trece pe la medicul tău de familie, în așa fel încât să poți să îl ajuți: asta se face în toate țările civilizate și cred că modelul vest-european poate fi împrumutat și la noi”, a declarat luni președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea

Președintele CNAS dorește să îi convingă pe români să își programeze o consultație de prevenție la medicul de familie în luna din an în care s-au născut, așa cum se întâmplă și în celelalte țări europene

„Mi-aș dori ca pacientul să fie pro-activ și să vină în întâmpinarea medicilor, să vin la medic preventiv pentru consultație – asta înseamnă schimbarea comportamentului de sănătate. Dreptul la serviciu medical înseamnă şi obligaţia de a trece pe la medicul tău de familie în aşa fel încât să poţi să îl ajuţi. Asta se face în toate ţările civilizate şi cred ca modelul vest european este de preluat şi la noi”, a spus Herdea.

Citește și: Ministrul Marcel Boloș după discuția dintre președinta CNAS și medicii de familie: Am convenit asupra unor măsuri care nu îi vor afecta

 

Noua campanie va fi benefică pentru români

Potrivit Valeriei Herdea, această campanie este benefică pentru pacienții români, indiferent de vârsta pe care o au. Tot aceasta spune, că, o boală diagnosticată din timp are șanse mai mari de vindecare.

”Așa cum vin cu copiii, așa vor veni și adulții, pentru că beneficiile vor fi majore. Depistarea la timp unui cancer, există niște pași pe care îi poți face. Consilierea simplă pentru renunțarea la fumat, reducerea cărnii roșii, reducerea cantității de sare, mersul pe jos, hrana, lichidele pe care să le bei – sunt lucrurile care se vor discuta într-un astfel de plan pentru sănătatea fiecăruia. Este un cadou pe care ni-l putem face. Ține de noi”, a explicat președintele CNAS.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare