sursa foto:  digi24.ro

Combinație marca USR: Primarul USR al Brașovului, ‘afacere cu circuit închis’ pentru un lider USR local

Sunt lansate acuzații grave la adresa primarului USR al Brașovului, Allen Coliban. Edilul brașovean pregătește înființarea unei arii protejate de interes local – Parcul Brassovia.

Presal locală susține că aceasta este doar o poveste frumoasă, care „începe să pută înainte de a fi înființată. Newsbv.ro afirmă că toată povestea este doar o chestiune politică – mai precis un „mișmaș” USR, așa cum îi place primarului Allen Coliban să spună.

Sursa citată afirmă că primarul Coliban și apropiații lui din USR au dorit să forțeze mâna consilierilor locali, ilegal, votarea asocierii municipiului cu Fundația Centrul de Ecologie Montană (CEM). Oficial, Centrul de Ecologie Montană, este o fundație ecologică non-profit specializată în protecția ecologiei montane și alpine. A fost fondat în 1998 de Mihai (Michael) Orleanu, care este și președintele acesteia. Orleanu este și vicepreședinte al filialei județene a USR Brașov.

Jurnaliștii citați mai susțin că Allen Coliban și Orleanu au orchestrat această „afacere” cu circuit închis. Coliban inițiază toată povestea, Orleanu face un referat către consilieri, Coliban propune Consiliului Local să voteze înființarea ariei portejate și încheierea unui parteneriat cu ONG-ul lui Orleanu…

Ziarișii de sub Tâmpa spun că protejarea pădurii din jurul Brașovului este incontestabil un lucru bun pentru comunitate. Dar, trebuie făcută legal. Interesant însă este faptul că pe masa consilierilor locali sunt aduse acte care nu respectă prevederile legale. De ce și în ce scop, poate află alte instituții…

Ce li s-a prezentat consilierilor local de către Orleanu a fost un referat, dacă vreți, care să îi convingă ce frumos ar fi să avem o arie protejată de interes local. Dar pe baza acestuia nu se putea lua o hotărâre!

Nu este un Studiu Stiintific nou creat de catre CEM, dar fundamenteaza necesitatea Studiului Stiintific si a Sistemului de Monitorizare Stiintifica care vor sta la baza demersului de creare a Parcului Natural Brassovia” – o spune chiar Orleanu în materialul prezentat consilierilor locali.

Coliban ar fi trebuit să vină în fața consilierilor locali cu propunerea de a se vota realizarea (după ce se face o licitație, ar fi corect, dar administrația USR funcționează doar prin încredințări directe) unui studiu ștințific…

Ce spune legea?

Ce dorea Coliban? „Proiect de hotărâre privind Declararea Ariei Naturale Protejate de Interes Local Brassovia”. De ce nu se putea vota așa ceva?

Ordinanța de Urgență nr. 57 din 20 iunie 2007 (actualizată) privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

Articolul 8
(6) Propunerea de instituire a regimului de arie naturală protejată pentru cazurile prevăzute la alin. (1) lit. d) se bazează pe o documentaţie ştiinţifică ce se înaintează la consiliile judeţene sau locale, după caz, în vederea analizei şi luării hotărârii de declarare.

Coliban susține că referatul lui Orleanu a fost făcut voluntar. O altă minciună din partea primarului, afirmă publicația menționată. Scrie negru pe alb că este vorba despre un „Material realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare