sursa foto:  Fisa medicala permis auto - StandardMed

Comisia Europeană propune schimbarea vârstei pentru obținerea permisului! Ce condiție trebuie îndeplinită

Comisia Europeană propune schimbarea vârstei pentru obținerea permisului! Mai exact,  adolescenții ar putea avea permis de conducere de la 17 ani.

Însă după ce reușesc să obțină permisul, nu vor avea voie să circule singuri în mașină. Trebuie să fie însoțiți de un adult, cu mai multă experiență, după cum reiese dintr-o nouă regulă propusă de Comisia Europeană.
Specialiștii europeni cred ideea unui permis de conducere cu o perioadă de adaptare la condițiile din trafic ar putea reduce numărul accidentelor provocate de începători. Și mulți șoferi sunt de acord, scie digi24.ro

România are de două ori mai multe victime din accidente rutiere decât media europeană, iar cele mai grave au fost provocate de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani.

Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor Rutiere: Sigur, dacă un tânăr posesor de permis de conducere își formează o percepție corectă cu privire la actul de conducere, la situațiile de risc în trafic, fiind ajutat de un adult în trafic, fără doar și poate putem vorbi despre o posibilă scădere a numărului de accidente grave, în care sunt implicați tinerii. Pe de o parte nu au experiență și nu i-a ajutat nimeni, cu excepția formării în școlile de șoferi. Pe de altă parte, apare acel teribilism al tinerilor, care ar putea fi temperat prin creșterea responsabilității, prin apariția acestui adult care ar trebui să stea lângă viitorul șofer. Totuși, unii directori de școli de șoferi spun că nu vârsta este neapărat relevantă. Marius Teodorescu, director școală de șoferi: Își ia permis la categoria B1, la 16 ani, pentru că are acest drept. Conduce de la 16 la 17 în mașină singur, la 17 ani obține încă o categorie pentru o mașină puțin mai mare, dar nu mai poate conduce singur. Poate ar fi fost mai ok să spună: Dacă ai permis de conducere categoria B, poți să conduci la 17 ani, că oricum copiii la 17 ani gândeau mai mult decât noi, dar până la vârsta de 21 de ani nu poți conduce o mașină care să aibă o capacitate cilindrică mai mare de… Asta ar putea fi o situație mai bună pentru a reduce numărul de accidente pe străzi.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare