sursa foto:  lumeapolitica.ro

Consilierul personal al lui Nicușor Dan regretă criticile aduse fostei administrații a Capitalei, condusă de Gabriela Firea: ‘E mult mai dificil decât credeam’

Edmond Niculușcă, Directorul adjunct al Administrației Municipale a Consolidării Clădirilor cu Risc Seismic (AMRCCS) București, a declarat că abia acum realizează cât de greu este să administrezi o instituție a statului și cât de greu funcționează sistemul.

Acesta precizează că în acest an, va putea doar să recepționeze unele șantiere pe care le-a preluat de la administrația Firea.

Invitat la emisiunea ”În fața ta” de pe Digi 24, Niculușcă a declarat că – deși ani la rând a fost activist care a luptat pentru salaraea București – abia când s-a alăturat aparatului administrativ și-a dat seama cât de greu se mișcă lucrurile, de fapt.

”Mi-am dat seama și îmi dau seama că e mult mai dificil decât credeam. Și că am fost mult mai necruțător decât era cazul în anumite momente. Și că în administrație viteza este mică, iar lucrurile merg greu spre foarte greu, cel puțin momentan”, a declarat Emdond Niculușcă.

Niculușcă susține că în acest an nu va termina niciun proiect de consolidare început în mandatul lui Nicușor Dan.

”Nu avem cum să terminăm ceva în jumătate de an. Vom recepționa lucrări care s-au început în anii trecuți. Vom reloca oameni în case (după finalizarea consolidării – n.red.), acolo unde e cazul”, a spus Edmond Niculușcă.

Menționăm că, pe durata lucrărilor de consolidare, locatarii clădirilor sunt mutați în locuințe de necesitate care aparțin Primăriei Generale.

Niculușcă a precizat că, în acest an, are un buget de doar 35 de milioane de lei pentru lucrări. Asta, în condițiile în care, în anii din urmă (când primar era Gabriela Firea – n.red.) bugetul pentru consolidări era de 220 de milioane de lei.

Întrebat de moderatorii emisiuni dacă asta nu înseamnă că pe vremea Garielei Firea lucrurile stăteau mai bine, Niculușcă a răspuns că ”lucrurile nu stăteau neapărat mai bine”.

Edmond Niculușcă susține, însă, că ar vrea ca în acest an să înceapă consolidarea la 9 clădiri mari, dintre care unele cu sute de apartamente.

Ar fi o premieră, pentru că până acum s-au consolidat mai degrabă clădiri cu puțini proprietari. A fost și mai ușor pentru că, înainte de începerea lucrărilor, toți proprietarii ar trebui să fie de acord, să elibereze casele și să accepte să plătească parte din costul lucrărilor în rate pe 25 de ani.

Printre clădirile a căror consolidare ar putea începe în acest an se numără și cele pe pe Calea Victoriei nr. 101 (cu 2 corpuri și 102 apartamente), Carol I nr. 63 (cu 40 de apartamente), dar și alte clădiri de pe străzile Dionisie Lupu, Bălcescu și Schitu Măgureanu.

Ar fi un început. Dar unul timid, în condițiile în care în București există 363 de clădiri încadrate în gradul I de risc seismic și care riscă să se prăbușească la un seism major.

De fapt – în condițiile în care cea mai recentă campanie de expertizare a situației riscului seismic a avut loc, în București, în urmă cu aproape 30 de ani – e foarte posibil că numărul de clădiri foarte șubrede să fie mult mai mare.

Întrebat de moderatori câți oameni ar muri dacă ar avea loc azi un cutremur de magnitudinea celuri din 1977, Edmond Niculușcă a precizat că, potrivit unui studiu, ar fi vorba despre 30.000 de oameni, conform spotmedia.ro.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare