sursa foto:  digi24.ro

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: ‘Acum nu mai avem, practic, ce să negociem cu Austria. O încăpățânare de acest gen este ciudată’

Cristian Diaconescu, ministru de externe al României la momentul aderării la NATO, spune că România nu mai are acum decât o singură cale în consiliul JAI, dar că putea lua alte măsuri înainte de acest moment. 

„Din câte am înţeles, în aceste zile Viena a avut presiuni foarte mari din Franţa, din Germania, miniştrii de interne s-au exprimat clar în ceea ce priveşte aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei. Ceva este paradoxal. Blocaje în ultimul moment am mai văzut, dar o încăpăţânare de acest gen este ciudată.

Aici este şi o responsabilitate a instituţiilor româneşti. Dacă ştiai că există, sau ar fi trebuit să ştii, că o negociere nu are şanse de câştig în orice plan, eşti atent să o anunţi public şi pe urmă să o pui pe agendă. În momentul ăsta, singura cale este mersul până la capăt. Care va fi capătul ăla, depinde de masa critică dinăuntru (n.r. din JAI).

Acum nu mai avem, practic, ce să negociem cu Austria. Problema este legată de ceilalţi, care pare că sunt în favoarea accederii României în Schengen. Ei îţi crează un proiect pe care îl agrează şi cu tine, şi cu cealaltă parte”, a declarat Cristian Diaconescu la DC NEWS TV.

„Dacă se amână sine die, premiza este că am fost respinşi”

„Se discută şi s-a discutat ideea de a nu se lua azi decizia categorică. Dar, la nişte intervale de timp, să aibă loc, în etape accederea la acordul Schengen. Problema este că dacă adaugi condiţionalităţi, este clar o non-decizie. Dacă nu pui condiţii şi stabileşti date exacte, că de la 1 martie sau de când o fi România intră în Schengen, e bine. Până atunci, rezolvăm problemele, aducem Frontex-ul pe Dunăre, cum e normal, se fac preparativele instituţional, totul e în regulă.

Trebuie un acord politic acum. Dacă amânăm sine die, se consideră că am fost respinşi, clar!”, a mai spus Cristian Diaconescu, conform dcnews.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare