Cristian Mihai Dide rămâne arestat preventiv! Curtea de Apel Iași a respins contestația protestatarului #Rezist

Vineri, Curtea de Apel Iași a decis ca protestatarul Cristian Mihai Dide să rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de trafic de droguri. CAI a respins contestația formulată de Dide împotriva deciziei Tribunalului Iași, privind arestarea sa preventivă.

„În baza art. 4251 alin. 7 pct. 1 lit. b rap. la art. 204 Cod procedură penală respinge ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul Dide Cristian – Mihai împotriva încheierii nr. 277/JDL din data de 23.11.2021 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Iaşi în dosarul penal nr. 6229/99/2021, încheiere pe care o menţine. În temeiul dispoziţiilor art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă pe contestatorul inculpat la plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă.”, se precizează în soluția magistraților ieșeni.

Ce susțin procurorii DIICOT în acest caz:

La data de 22.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 9 percheziții domiciliare, pe raza județelor Ilfov și Călărași și a municipiului București, la sediile unor societăți comerciale și la locuințele unor persoane fizice suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și introducere în țară de droguri de risc.

În cauză s-a reținut faptul că, o persoană a procurat din afara țării, dar și de pe teritoriul României, cantități de cannabis, pe care le-a deținut și distribuit prin intermediul unor societăți de curierat. O parte dintre aceste stupefiante au fost trimise, sub formă de colete către DIICOT – Structura Centrală și Serviciul Teritorial Iași.

În urma percheziţiilor efectuate, au fost ridicate produse şi substanţe, susceptibile a face parte din categoria drogurilor.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași, vor fi conduse, în vedere audierii, un număr de 3 persoane. Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul DCCO și al jandarmilor din cadrul BSIJ.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”.

Ce a transmis Asociația Evoluție în Instituție, condusă de Dide:

Cristian-Mihai Dide a primit 30 de zile arest printr-o decizie a Tribunalului Iași, la cererea unui procuror DIICOT Iași, pentru un protest pe care Dide l-a făcut tocmai împotriva DIICOT. Cum știrile false sau trunchiate fumegă în aceste zile, trebuie să facem câteva clarificări.

Dide a protestat ani la rând împotriva practicilor DIICOT, în acțiuni dintre cele mai diverse. Azi DIICOT Iași, în procesul verbal în care cere capul lui Dide, în mod neadecvat, dar teribil de amuzant, folosește ”Cannabis”, denumirea în latină a cânepii, în sensul de ”drog de risc”.

Dar să explicam. Ce a făcut, de fapt, Dide? Timp de doi ani a achiziționat în mod legal, online, inslusiv din România (de la firmele Ferma Domnița Maria și Original CBD SRL, între altele, care comercializează produse din cânepă sau ”cannabis”, în mod legal, în România), produse care conțin catități infime de THC, produse pe care Dide ulterior le-a retrimis integral DIICOT, însoțite de scrisori conținând toate datele lui de identificare, inclusiv adresa, el atrăgând astfel atenția asupra practicilor discreționare și absurde ale angajaților acestei instituții în lupta cu ”crima organizată”. Dide a documentat întregul fir al acțiunii sale de protest, a filmat toate recepționările și trimiterile de colete, ba chiar a trimis DIICOT inclusiv facturile și bonuri fiscale de achiziție.

Cannabis este denumirea informală a unei substanțe consumate în mod legal în multe state UE, drog de risc în România, dar este și denumirea unei biete plante din familia Cannabaceae, cultivată ca non-drog de 12.000 de ani încoace. Așadar, dragi procurori DIICOT, dacă primiți direct pe birou un bon fiscal pe care citiți ”câteva grame cannabis”, este posibil să fie vorba despre o biată plantuță. Voi, care investigați droguri de mare risc, nu știți asta? Atunci nu știți materia.

DIICOT nu a făcut nimic, timp de doi ani, nu l-a contactat niciodată pe Dide sau asociația noastră, Evoluție în Instituție, pe care el o conduce. DIICOT a primit totul pe tavă de la Dide, care le explica cu subiect și predicat că ei, DIICOT, își fac de fapt așa-zisa treabă într-o distopie Kafkaescă. Deși a trimis aceste pachete însoțite de scrisori la mai multe sedii DIICOT din țară, doar DIICOT Iași a făcut ceva. Și ce exact? A oprit un tren în care se afla Dide în plin câmp, în plină noapte (noaptea dinspre 21 spre 22 noiembrie). L-a ridicat cu mare tamtam pe Dide, l-a plimbat prin toată țara cu nino-nino, ba la București la percheziții acasă, ba la Iași în arest.

Cristian-Mihai Dide se află în acest moment, pentru activism civic într-un stat membru UE, în arest pentru 30 de zile. Asta fără să fi fost judecat, și doar pentru ca a atras atenția autorităților de cât de ușor este să cumperi în România ceea ce ei etichetează ca fiind ”droguri de risc”. Nu putem însă să nu râdem când citim lista de ”produse” comandate și retrimise de Dide la DIICOT, listate cu mândrie de procurorii de la Iași – cităm textual din procesul verbal al procurorului: ”56,81 grame fragmente vegetale în care s-a pus în evidență THC”, ”0,94 Rezină de canabis”, ”98,0 mililitri lichid care conține cannabis”. Și tot așa. Le recomandăm procurorilor DIICOT să încerce să se drogheze cu aceste ”probe” și să ne anunțe când au reușit.

Ințelegerea instituțiilor române care încadrează la ”droguri de risc” substanțe ce conțin sub 0,2 la suta THC, este greșită, pentru ca nu te poți droga cu ele nici macar dacă încerci foarte, foarte tare. Asta pentru că drogul conține de 75 de ori mai mult THC. E ca și cum listezi Ciocolata cu Rom la categoria băuturi alcoolice, sau încerci să te îmbeți cu Ciocolata cu Rom. Încercă, procuror DIICOT și ia vezi, poți?

De doi ani Cristian Mihai Dide încearcă sa tragă un semnal de alarmă asupra atitudinii abuzive, brutale și lipsite de discernământ a DIICOT – și angajaților ei. Producătorii industriali de cânepă din România sunt sistematic hărțuiți, tratați ca niște criminali de către DIICOT, ba chiar arestați și cu recolta pusă sub sechestru, pentru ca apoi să fie lasați liberi ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și cu o bătaie pe umăr. Procurorii DIICOT se fac că lucrează la trafic de droguri și crimă organizată, în țara europeana în realitate campioană UE la trafic de copii. ”Global Slavery Index” arată că România este între campioanele mondiale ale sclaviei moderne, cu majoritatea victimelor folosite pentru exploatare sexuală. În iunie anul acesta Conciliul Europei, prin Grupul de Experți pentru Acțiune împotriva Traficului de Persoane (GRETA), a somat România să ia măsuri împotriva traficului de persoane, jumătate dintre românii traficați pentru scopuri sexuale fiind copii. DIICOT, instutuția direct responsabilă pentru investigarea acestor crime, se face că plouă, în schimb îl arestează pe Cristian-Mihai Dide cu mare desfășurare de forțe pentru un protest-glumă, și confiscă suveniruri cu Bob Marley de la un om care nu pune gura pe o țigară, că așa e el, cu atât mai puțin pe o țigară cu cannabis.

Arestul pentru 30 de zile al lui Cristian Mihai Dide e reacția ofuscată la o glumă a unor procurori obtuzi, care nu au maturitatea să înțeleagă o problemă de fond, dar care fac abuz de putere, pentru că pot. Sperăm că el va fi eliberat în cel mai scurt timp, iar un punct definitiv va fi pus acestei șarade de investigații penale. Cu fiecare zi petrecută în arest, statul român și autoritățile lui îi dau dreptate lui Dide: că trăim într-o țară absurdă, fără lege, fără dreptate, făra umor și fără bun simț, dar campioană la trafic de carne vie – România ca un sat fără câini”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare