sursa foto:  romania-insider.com

Cristoiu: ‘Iohannis ne anunță, în deplină seninătate a facultăților mintale netulburate de Covid-19, că i-a cerut premierului un audit în cazul de la Mureș’

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă despre ”cazul de la Mureș că e unul tipic nu politizării, ci cumetrizării administrației. Era pentru Klaus Iohannis un prilej să ne convingă că va arde pe rugul luptei pentru această reformă. Cum să ardă, când el e din tablă?”

 

”Miercuri, 25 noiembrie 2020. Conferință de presă la Cotroceni. Alina Manolache de la Libertatea se apropie de microfon. Are loc următorul dialog:

Alina Manolache, Libertatea: Bună seara, domnule președinte! Site-ul Recorder a dezvăluit povestea lui Ovidiu Ianculescu, este un inginer care a ajuns director la Apele Române Mureș în urma unui concurs și neangajat politic. Cînd guvernarea PNL a venit la putere, a fost destituit din această funcție, presat să demisioneze și înlocuit cu un membru PNL, consilier al unui senator fără legătură cu acest domeniu. După acest reportaj, «Libertatea» a intrat și în posesia unei petiții pe care inginerul Ovidiu Ianculescu a trimis-o la Administrația Prezidențială, în care nu punea accent pe povestea lui, cît vă arăta că 18 directori au fost schimbați pe același criterii cu membrii PNL. Colegii dumneavoastră de la Administraţia Prezidenţială au trimis mai departe această petiție la Ministerul Mediului, adică fix la şefii care au girat sistemul. Atît poate să facă Administraţia Prezidențială cînd un cetățean arată un caz atît de amplu de politizare a unei instituții?
Klaus Iohannis: Nu cunosc această speță, dar o să mă informez după ședință.

Alina Manolache, Libertatea: Domnule preşedinte, de principiu vă întreb: aveți un departament de politică internă care monitorizează în fiecare zi instituţiile publice. Acesta este rolul acestui departament pentru ca dumneavoastră să aveți acțiuni. Ce puteți face cînd instituția este politizată într-o asemenea măsură?
Klaus Iohannis: După ce mă documentez pot să vă răspund.”

Reacția președintelui descumpănește. E plutitor sau se face? Înainte de o întîlnire cu presa, președintele se interesează de subiectele care domină agenda publică. Se presupune că la întîlnirea de la Cotroceni, presa, care dă curs preocupărilor majore ale opiniei publice, le va aborda. Dacă nu pe toate, atunci măcar unele dintre ele. Traian Băsescu ținea cont de această lege nescrisă a comunicării prezidențiale. Și din cîte țin eu minte rar l-am auzit pe Traian Băsescu la o întîlnire cu presa să răspundă unei întrebări de mare interes public zicînd că o să mă documentez.

Cazul lui Ovidiu Ianculescu, specialistul dat afară dintr-un post pe care-l cîștigase prin concurs – cel de inginer șef la Administrația Bazinală de Apă Mureș – pentru a se face loc unui membru PNL, fost agent de vînzări la o firmă care se ocupa cu gestionarea aparatelor de cafea, s-a transformat într-un Scandal la nivel național după ce un film de pe Recorder, postat luni, 23 noiembrie 2020 sub titlul Singur împotriva partidului, a avut peste două milioane de vizualizări pe Facebook și a fost abordat în conferința de presă de la Cotroceni de jurnalista Alina Manolache de la Libertatea.

Se cuvine a preciza că acest caz a fost semnalat întîia oară în presă de cristoiublog.ro prin articolul publicat pe 15 octombrie 2020 sub titlul Apele Române, încă o instituție acaparată de peneliști. Într-un mesaj adresat redacției pe 17 octombrie 2020, Ovidiu Ianculescu mulțumea pentru publicare ținînd să precizeze că „probabil era mai de efect dacă Maestrul scria un articol care să fie preluat în presa națională.. eu încerc să-l promovez cît mai mult (cel puțin pe plan local…) doar că eu sunt pe persoană fizică… au un întreg sistem în spate… dar asta nu mă face să renunț.” Ovidiu Ianculescu se iluziona crezînd că un articol dedicat de mine cazului ar fi făcut gaură în cerul politico-mediatic românesc. Așa cum observă el, „ei au un întreg sistem în spate” și acest sistem – declar eu pe proprie răspundere – are capacitatea de a impune tăcere în legătură cu articolele care ies din rîndurile presei în bocanci. Intervenția de pe cristoiublog.ro a trecut neobservată nu pentru că site-ul n-ar avea audiență, ci pentru că subiectul trebuia să moară în conținutul unei ediții.

Luni, 23 noiembrie 2020, subiectul a fost preluat și amplificat de site-ul Recorder. În paralel USRPLUS a folosit cazul pentru campania sa privind curmarea clientelizării în administrația publică, un cancer care roade statul român de treizeci de ani încoace, intrat în metastază în anul de guvernare PNL, cînd haita ținută în flămînzire de ani întregi s-a năpustit la ciolan gata gata să dărîme masa cu cratiță cu tot. Cum de-a răspuns președintele așa de neglijent unei întrebări de mare interes public, o întrebare care viza chiar unul dintre obiectivele Marelui Reformator Klaus Iohannis? Presupunînd că înainte de conferință consilierii nu l-au avertizat despre Scandal (ce lovitură ar fi fost dacă Klaus Iohannis, ar fi răspuns: „Da, știu despre ce-i vorba, și chiar am vorbit cu Ludovic Orban în legătură cu asta și am cerut o anchetă la Departamentul de petiții să văd cum de a fost tratată atît de superficial o petiție de o asemenea importanță?”) ar fi fost normal ca, întors în birou, Klaus Iohannis să-și cheme consilierii, să dea de pămînt cu cei vinovați, să afle despre ce-i vorba, să ceară explicații lui Ludovic Orban și apoi, chiar în noaptea de 25 noiembrie 2020 să posteze pe Facebook un text mînios despre clientelizarea statului, un text prin care să se vadă că situația nu-l lasă indiferent pe Marele Reformator. Nici vorbă de o asemenea reacție. Klaus Iohannis postează pe Facebook o reacție la Cazul de la Mureș abia vineri, 27 noiembrie 2020, după amiază. Textul dezvăluie un președinte uitat în văzduhul generalizărilor reci, un președinte care folosește clișee lipsite de suflet, pentru ca nu cumva să supere pe Ludovic Orban, dirijorul marii Simfonii a Ciolaniadei PNL-iste:

„Resping categoric numirea în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile legii și nu au experiența necesară. Considerarea recompensei politice drept unic principiu de funcționare a statului este apanajul unei mentalități învechite, un afront adus cetățenilor și o frînă în dezvoltarea societății. Toate partidele trebuie să înțeleagă că statul se află în slujba cetățeanului. Aceasta este viziunea mea pentru România Normală. Funcția publică trebuie să își recapete credibilitatea, și deja în administrație sunt promovați și foarte mulți profesioniști. Încă mai există excepții, numiri controversate, dar cei care nu au competențe nu au ce să mai caute în sistemul de stat. În urma cazului de la Mureș semnalat de către mass-media, am avut o discuție cu prim-ministrul Ludovic Orban despre necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administrației publice. I-am cerut premierului ca măsurile care se impun în urma acestui proces de audit să fie luate exclusiv pe criterii care țin de competență și respectarea legii.”

Lectura acestui text de îmboldește să-ți faci cruce. Întîlnești a nu știu cîta oară idilizarea de tip ceaușist a guvernării PNL. Cum adică, mai există și excepții? Cazul Ovidiu Ianculescu nu e o excepție. E regula în anul de guvernare PNL și va fi în anii următori. Nicolae Ceaușescu l-ar promova imediat pe Klaus Iohannis la șefia propagandei de partid și de stat. Pentru că doar în comunism se folosea formula, mai sînt și excepții. „Alimentarele noastre gem de carne, de lapte, de brînză” – zicea Nicolae Ceaușescu. „Mai sînt însă și excepții”. Cît despre măsurile luate pentru corectarea nedreptății, pentru ca un asemenea caz să nu se mai repete, Klaus Iohannis ne anunță, în deplină seninătate a facultăților mintale netulburate de Covid-19, că i-a cerut premierului să accelereze procesul de audit. Nimic despre demiterea celor care au practicat cumetrizarea de la Mureș. Nimic despre campania ordonată de Ludovic Orban celor din PNL pentru înăbușirea scandalului prin folosirea de mesaje dictate de la Centru.

Sigur Klaus Iohannis n-ar fi reacționat nici vineri, n-ar fi reacționat niciodată, apelînd la muțenia tipică anilor de mandat, dacă după conferința de presă internetul n-ar fi luat foc în fața acestei strigătoare la cer insensibilități a celui care se află la Cotroceni.

Intervenției prezidențiale i-a urmat celei a lui Ludovic Orban care a anunțat măsuri, luate totuși după o lună și ceva de la comiterea măgăriei. Dacă n-ar fi fost intervenția lui Klaus Iohannis, mai mult ca sigur Ludovic Orban s-ar fi făcut că plouă, iar dacă ar fi fost întrebat asupra chestiunii, l-ar fi făcut pe Ovidiu Ianculescu agent PSD.

De ceva vreme, Klaus Iohannis face mare caz de Reformele pe care le va promova după ce, în urma alegerilor din 6 decembrie 2020, va avea în fine și Parlamentul Meu. Una dintre aceste reforme se referă și la depolitizarea promovării în administrația de stat. Cazul de la Mureș e unul tipic nu politizării, ci cumetrizării administrației. Era pentru Klaus Iohannis un prilej să ne convingă că va arde pe rugul luptei pentru această reformă. Cum să ardă, cînd el e din tablă?”, conform cristoiublog.ro.

Citește și:

Mare atenție! Începând de astăzi intră în vigoare o nouă lege pentru toți românii. Se vor aplica sancțiuni pentru cine nu respectă prevederile

Adio burselor de merit pentru elevii din Sectorul 2 al Capitalei. Rectificarea bugetară, cu minus pentru elevi, dar cu plus pentru anumite firme

Mega-veste! Vârsta de pensionare va fi redusă pentru mii de angajați

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare