Cum reușesc investitorii deștepți să țină piept recesiunii

În mass-media se vorbește tot mai des despre o criză economică similară cu cea din 2008, care ar urma să cuprindă Europa. Pe rând, economiile importante își anunță intrarea în recesiune, iar războiul comercial dintre americani și chinezi nu poate decât să agraveze situația.

Crizele au un caracter ciclic: după fiecare perioadă neagră, vine una de creștere economică, de excese. Cresc toate prețurile, dispar lichiditățile și se naște o nouă criză. Analiștii estimează că românii vor trece prin vremuri grele în 2020, de aceea este bine de știut ce se poate face pentru a resimți cel mai puțin șocul.

Fiecare dintre noi își poate adapta propriile practici financiare și stilul de viață la strategia investitorilor care știu cum să facă pentru a ține piept recesiunii. Iată, pe scurt, cum procedează aceștia:

Pun bani deoparte pentru zile negre

Nu se știe niciodată ce rezervă viitorul, de aceea nu e recomandat ca toate veniturile să se transforme apoi în cheltuieli. Trebuie puși bani deoparte în fiecare lună, măcar 10% din câștiguri.

Nu plătesc niciodată cât nu face

Atunci când fac o achiziție, investitorii deștepți se documentează foarte bine. Astfel, știu care este valoarea reală a produsului dorit. Dacă prețul cerut este mai mare decât valoarea reală, nu cumpără, ci caută în altă parte sau așteaptă ca prețul să scadă la nivelul corect.

Caută tot timpul noi oportunități

Oamenii de afaceri pe care nu îi doboară criza au mereu un plan de rezervă. Se preocupă de businessul lor, dar, în paralel, caută tot timpul noi oportunități, astfel că pot face rapid altceva dacă afacerea curentă nu mai merge.

Investesc doar în ce cunosc

În general, investitorii sunt specializați pe domeniul în care activează. Investițiile majore se concentrează în sfera respectivă, nu în domenii despre care nu au multe informații și a căror evoluție nu o pot anticipa.

Au un plan pe termen lung

Se spune că atunci când îți fixezi o țintă și faci totul pentru a o atinge, Universul „complotează” în favoarea ta. O afacere construită pe baze solide pornește prin fixarea unui obiectiv clar. Nu e loc de bâjbâială.

Investesc în dezvoltarea personală

Oamenii de afaceri sunt, în majoritatea lor, foarte ocupați. Asta nu îi împiedică, însă, să fie preocupați și să investească continuu în dezvoltarea personală. Aceeași problemă poate fi greu de rezolvat de cineva, dar ușor de rezolvat de altcineva, aflat la un alt nivel datorită investiției în dezvoltarea personală.

Caută cel mai bun randament pentru investiții

Recomandarea specialiștilor este ca banii să fie plasați acolo unde returnează mai bună dobândă. Băncile acordă dobânzi mici în comparație cu profitul făcut, de exemplu, la pariuri sportive. Un parior profesionist poate avea profit de 20% din buget la finalul unui sezon. Cine vrea să încerce o carieră în acest sens trebuie mai întâi să își deschidă cont la unul dintre operatorii din pariuri licențiați pe 2020. Apoi, trebuie să se dedice 100% acestei activități.

În concluzie: până vine următoarea criză, puneți bani deoparte în fiecare lună, nu plătiți pe nimic mai mult decât face, investiți în dezvoltarea personală și căutați noi oportunități, pentru a vă reprofila imediat, dacă e nevoie. Mai este timp pentru toate acestea.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare