sursa foto:  romanialibera.ro

Deputat UDMR: ‘Numărul de urși s-a înmulțit inacceptabil de mult și trebuie să facem pași în sensul de a readuce situația la normal’

Deputatul UDMR Kolcsar Karoly a anunțat că va depune un amendament la OUG care prevede intervenţia în cazul atacurilor urşilor, în sensul ca actul normativ să fie aplicabil şi în extravilanul localităţilor, iar numărul urşilor să fie reglementat.

 

În acest sens, Kolcsar Karoly a solicitat solidaritate din partea colegilor săi din Parlamentul României, astfel încât tragedii cum au fost cele din judeţul Mureş, unde doi oameni au fost ucişi de urşi, unul la pescuit şi celălalt la o stână din satul Teleac, comuna Gorneşti, să nu se mai repete.

„Numărul de urşi s-a înmulţit inacceptabil de mult şi trebuie să facem paşi în sensul de a readuce situaţia la normal. Este lăudabil devotamentul politicienilor UDMR, atât la nivel local, cât şi la nivel guvernamental şi parlamentar, am încercat să găsim rezolvare la aceste probleme. Este lăudabil efortul ministrului Tanczos Barna care, cu greu, a reuşit să adopte o OUG care rezolvă doar parţial această problemă a urşilor (…)

Vor apărea şi normele de aplicare în una-două zile şi putem să acţionăm. Această ordonanţă este doar ceva pe moment, rezolvă problemele stringente şi urgente fiindcă se poate aplica doar în intravilanul localităţilor (…) După ce va începe sesiunea parlamentară, sunt hotărât să depun un amendament la această OUG în sensul că se poate aplica şi în extravilan şi sunt hotărât să depun un proiect de lege prin care se poate reglementa şi se poate reduce numărul de urşi. Fac un apel la toţi politicienii responsabili să ne ajute, fiindcă nu mai putem, în caz contrar, vom plăti cu vieţi omeneşti, dări foarte scumpe şi nu le merităm”, a declarat Kolcsar Karoly, într-o conferinţă de presă.

 

Deputatul a spus că a copilărit în comuna Gorneşti, că niciodată nu au fost astfel de probleme cu urşii şi că nu va accepta lecţii de la nimeni, de la Bucureşti, organizaţii de mediu sau politicieni, care să le spună oamenilor de aici cum să trăiască.

 

„Aceste tragedii s-au întâmplat în extravilanul localităţilor, stânile şi cirezile de vaci sunt pe păşune, nu sunt în intravilanul localităţilor şi această situaţie trebuie reglementată. Soluţia este reglementarea numărului de urşi şi trebuie să aducem acea cale de mijloc în care ursul şi oamenii să coabiteze, iar eu cred că soluţia este revenire la numărul de urşi care era în anii ’80-’90 (…) E nevoie de măsuri urgente şi stringente. Dacă nu ne mişcăm rapid, măsurile sunt tardive (…) Acest fermier ce poate să facă? Să vândă animalele şi să se mute din localitate.

Este afectat turismul, turiştii nu mai vin fiindcă le e frică de urs (…) Întreb acele organizaţii şi politicieni care sunt împotriva reglementării numărului de urşi, ce vor să facă? Le lansez invitaţia să vină în comuna Gorneşti, în Ilioara, în Teleac să ne ajute. Chiar este mare nevoie de ajutor, fiindcă fiul ciobanului răposat, care va fi înmormântat astăzi, are nevoie de ajutor. Haideţi ONG-iştilor, veniţi, staţi câte o zi, o săptămână la stână şi vedeţi care e viaţa reală, nu cea de la etajul 10 a blocului din Bucureşti!”, a spus deputatul UDMR.

 

Kolcsar Karoly le-a sugerat celor care se opun reglementării numărului de urşi să îi privească în ochi pe cei care i-au pierdut pe cei dragi, în urma atacurilor urşilor, sau pe cei care au rămas fără culturi şi animale.

 

„Vrea cineva dinadins să distrugă agricultura, turismul, tradiţiile – oieritul, zootehnia? Oare are cineva acest scop, să importăm toate alimentele de bază, să nu mai putem ieşi într-o drumeţie, ca toată lumea să fie speriată să stea pe telefon sau se să se uite la televizor?”, a susţinut deputatul Kolcsar Karoly, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Ciobanii au început să fugă de la stâne din cauza urșilor. Tanczos Barna: ‘Își riscă viața prin protejarea stânelor’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare