sursa foto:  publika.md

Deputatul Cătălin Manea: ‘Nu ar trebui să vedem recensământul doar sub aspectul demografic. Piramida noastră demografică este atipică’

România are o problemă cu piramida demografică, însă nu ar trebui să privim recensământul numai sub aspectul demografic, a explicat deputatul Cătălin Manea, prim-vicepreședinte în Partida Romilor Pro-Europa și reprezentant al romilor în Parlamentul României.

„Eu cred că nu ar trebui să vedem recensământul doar sub aspectul demografic. Este adevărat, procesul de îmbătrânire este un fenomen care se petrece la nivelul tuturor statelor, nu doar în România. Avem o problemă cu piramida demografică, care într-adevăr, în cazul României, nu arată cum ar fi trebuit să arate, adică cu foarte mulți copii la bază și, după aceea, către vârf direct proporțional cu vârsta. Piramida noastră demografică este atipică – și o spun și în calitate de vicepreședinte al Consiliului de Comunicare privind Recensământul”, a explicat deputatul.

Cătălin Manea consideră că perspectiva demografică „nu este una îmbucurătoare pentru noi”.

„Va avea o serie de implicații majore în politicile publice care vor trebui elaborate, în regândirea unor mecanisme pentru protejarea persoanelor vârstnice și mai ales în plan economic, pentru că vom avea în mod sigur o populație inferioară numeric care va trebui să susțină o populație majoritară care nu mai contribuie la bugetul de stat, respectiv pensionarii, dar asta este o demografie în următorii 10, 15, 20 de ani”, a adăugat el.

„Recensământul populației și al locuințelor a cules, prin intermediul celor două chestionare aplicate la nivelul gospodăriei și la nivelul persoanelor, o serie de informații care, acum, la finalizare, sunt în agregare. Așteptăm datele oficiale de la Institutul Național de Statistică, iar pe baza acestor informații, repet, extrem de importante pentru statul român, Guvernul României, Parlamentul României, autoritățile administrației publice locale vor trebui să țină cont de aceste date și pe baza acestor date vor elabora programele de dezvoltare, politicile publice pe termen mediu și lung”, a mai spus Cătălin Manea, conform b1tv.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare