Descoperirea alarmantă făcută în apele reziduale! Ce tip de droguri aleg să consume bucureștenii

O analiză a apei reziduale din Capitală realizată de Agenția Naționale Antidrog a scos la iveală ce tipuri de droguri se consumă în București.

Directoarea Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija, a declarat luni, la Antena 3, că un studiu chimic realizat asupra apei reziduale din București a indicat prezența unor droguri precum cocaină, ketemină și ecstasy.

Testele se realizează în peste 100 de orașe europene

Astfel de teste se realizează în peste 100 de orașe europene, scopul fiind acela de a detecta obiceiurile de consum ale populației. Specialiștii adună probe din una sau mai multe surse de ape reziduale, de canalizare, pe care le analizează pentru a estima consumul de droguri dintr-o comunitate.

Se testează apa reziduală iar rezultatele sunt analizate pentru estimarea consumului de droguri. În acest fel s-a descoperit ce tipuri de droguri consumă bucureștenii în  în weekend, dar și în timpul săptămânii.

„Anul trecut, Agenția Națională Antidrog a implementat pentru prima dată studiul privind analiza drogurilor în ape uzate la nivelul municipiului București, aceasta reprezentând componenta României la studiul european care se aplică în peste 100 de orașe europene. Studiul constă în prelevarea de probe de apă uzată, mulțumesc Apa Nova pentru sprijinul acordat. Timp de o săptămână, în fiecare dimineață, la aceeași oră, s-au recoltat aceste probe și au fost analizate, cu sprijinul specialiștilor de la Universitatea din Anvers, în vederea depistării de metaboliți de droguri. Această metodă permite estimarea cantităților de droguri consumate de populația deservită de respectiva stație de epurare”, a declarat șefa Antidrog.

Citește și: Consumul de droguri a explodat în România! Cel puțin un milion de persoane se înscriu pe lista de consumatori

 

Rezultate principale ale analizelor

Pin prelevarea de probe de apă uzată, specialiștii pot afla cu exactitate ce droguri consumă cetățenii, pentru că apa reziduală este infestată cu multe astfel de droguri.

Potrivit probelor, bucureștenii preferă anumite droguri în weekend, iar în timpul săptămânii sunt consumate alte substanțe.

„În vederea eliminării eventualelor interferențe dintre drogurile consumate ilicit și cele utilizate licit, de exemplu în tratamentul bolnavilor din spitale sau producția de medicamente, rezultatele au fost ajustate printr-un factor de corecție stabilit de experții europeni, în baza informațiilor transmise de către specialiști antidrog. Ca rezultate principale ale acestui studiu, a reieșit faptul că, pe timpul weekendului, au fost indicate rezultate pentru cocaină și ecstasy, cantitățile identificate în apa uzată au fost mult mai mari față de timpul săptămânii, ceea ce ne indică un consum recreațional. În schimb, pentru ketamină, mediile cantităților de reziduuri identificate în timpul săptămânii au relevat un consum regulat”, a adăugat Ramona Dabija.

Directoarea Agenției Naționale Antidrog a precizat că pe 20 martie o să apară un nou studiu european „și o să vedem cum o să stăm în această statistică”, dar momentan consumul de cocaină, ecstasy ketamină „se află în media europeană”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare