sursa foto:  digi24.ro

‘Dezastrul’ din Sănătate continuă! În zece ani, România rămâne fără medici de familie!

Preşedintele Colegiului Medicilor Daniel Coriu transmite că țara noastră are nevoie de peste două mii de medici de familie, estimând că peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie, în condiţiile în care în prezent aproape jumătate au peste 61 de ani, scrie news.ro

 

 

 

Prof. Dr. Daniel Coriu, Preşedintele Colegiului Medicilor din România a explicat News.ro că în 424 de localităţi din ţară nu există medic de familie, în timp ce în peste 1000 de localităţi necesarul de medici de familie nu este acoperit. În plus, o mare problemă este şi îmbătrânirea acestor specialişti. În acest sens, spune Prof. Coriu, peste 10 ani nu vor mai exista medici de familie în România, iar birocratizarea excesivă a muncii lor este principala cauză a faptului că tot mai puţini medici tineri intră în sistem.Dr. Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie spune că lipsa medicilor de familie în foarte multe comunităţi se traduce printr-o speranţă de viaţă mai scăzută a oamenilor care nu beneficiază de medicina primară. Prof. Coriu: „Toţi au vorbe măreţe, cuvinte impresionante dar din nefericire constatăm că nu prea se face nimic”.

„În România avem 424 de localităţi fără medic de familie şi de asemenea avem peste 1000 de localităţi – 1098, cu necesar neacoperit de medici de familie. Noi considerăm un deficit de medici de familie undeva de 2200. Acum 10 ani aveam aproximativ 12.000 de medici de familie în relaţie contractuală cu Casa, acum avem sub 10.000.

Foarte importantă este îmbătrânirea populaţiei medicilor de familie. 47%, aproape jumătate din medicii noştri de familie au peste 61 de ani. Aproape jumătate vor ieşi la pensie peste câţiva ani. Noi peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie.

 

Ştiţi ce mă impresionează? În ultimii 10 ani fiecare program de guvernare începe cu această…baza sistemului sanitar este medicina primară, toţi au vorbe măreţe, cuvinte impresionante dar din nefericire constatăm că nu prea se face nimic.

Şi ca să vedem câţi intră în sistem, sub 35 de ani au numai 2,2 %. Deci practic foarte curând aceasta ar trebui să devină o problemă de strategie naţională, ce dorim, ce se va întâmpla cu medicina primară. Autorităţile, Guvernul trebuie cumva să înţeleagă această necesitate, această problemă şi să o rezolve”, a declarat prof. Dr. Daniel Coriu pentru News.ro.

Soluţiile pentru problema lipsei medicilor de familie ar putea fi inspirate din alte modele de sisteme de sănătate, precum cel francez, crede Prof. Coriu. Preşedintele Colegiului Medicilor din România spune că tinerii medici nu mai sunt atraşi de medicina de familie din cauza birocratizării excesive, dar şi a obligaţiilor pe care le au şi care nu ţin de actul medical în sine. Prof. Coriu: „Contractul cu Casa nu este un contract civil în adevăratul sens al cuvântului, medicul este obligat să semneze contractul că altfel moare de foame”, mai scrie sursa citată

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare