sursa foto:  Facebook

DNA se alătură protestului din sistemul judiciar, în plin scandal pe noua lege a pensiilor speciale! ‘Mesaj instituțional ferm de dezaprobare’

În plin scandal privitor la noua lege a pensiilor speciale, asumată prin PNRR, Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunță astăzi că se alătură protestului magistraților.

Astfel, DNA a hotărât transmiterea publică a „unui mesaj instituțional ferm de dezaprobare a modului de derulare a procedurii legislative cu ignorarea argumentelor promovate constant la nivelul sistemului judiciar și de susținere a protestului din cadrul sistemului judiciar”.

Potrivit DNA, proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistraților, prin modificările arbitrare ale condițiilor de pensionare a procurorilor și judecătorilor, este de natură să creeze disfuncții și inechități fără precedent în sistemul judiciar.

Comunicatul DNA:

În urma ședinței de ieri 26.06.2023 de la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la care au participat Procurorul general al României, membri ai Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, procurorii-șefi ai Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curțile de apel, și în sistem videoconferință, prim-procurorii parchetelor de pe lângă tribunale privind stadiul discuțiilor purtate cu reprezentanții celorlalte autorități ale statului în legătură cu proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistraților, a fost convocată pentru data de 27.06.2023 Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, de către procurorul-șef Direcție.

În cadrul adunării au fost supuse discuțiilor concluziile ședinței din data de 26.06.2023 de la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și s-a decis în unanimitate să reiterăm faptul că proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistraților, prin modificările arbitrare ale condițiilor de pensionare a procurorilor și judecătorilor, este de natură să creeze disfuncții și inechități fără precedent în sistemul judiciar.

Aceste efecte se vor produce în contextul subdimensionării schemelor de personal raportat la volumul de activitate, lipsei cronice a resurselor umane și a unor condiții adecvate desfășurării activității de urmărire penală.

Atragem încă o dată atenția că proiectul de lege nu a avut un studiu prealabil de impact, procedura legislativă desfășurându-se fără o consultare reală a sistemului judiciar și o dezbatere aprofundată.

Ca atare, având în vedere iminenta adoptare a noii legislații, anunțată pentru data de 28.06.2023, și efectele severe preconizate în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar, din perspectiva resursei umane, care să permită adoptarea unor soluții echitabile și funcționale, s-a hotărât transmiterea publică a unui mesaj instituțional ferm de dezaprobare a modului de derulare a procedurii legislative cu ignorarea argumentelor promovate constant la nivelul sistemului judiciar și de susținere a protestului din cadrul sistemului judiciar.

Menționăm faptul că forma de protest adoptată la nivelul DNA nu va afecta lupta împotriva corupției”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare