sursa foto:  clujcultural.ro

Documentul care îl contrazice pe generalul care a instrumentat ‘Dosarul Revoluției’! Un colonel DIE dezvăluie cine au fost și cum au acționat teroriștii în Decembrie ’89

Joi, 22 decembrie 2022, generalul magistrat Cătălin Ranco Pițu, șeful Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și cel care a instrumentat „Dosarul Revoluției”, a declarat că la Revoluția Română din Decembrie 1989 nu au existat teroriști. O declarație dată, la 25 decembrie 1989, de un colonel (r) CIE, fosta DIE, pe numele său Domițian Bălței, răstoarnă cele spuse de către procurorul militar Pițu.

La vremea respectivă, Domițian Bălței a descris în detaliu cum au acționat teroriștii la Revoluție, de unde trăgeau și că unii dintre aceștia făceau parte din Direcția a V-a Securitate și Pază a dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Este vorba despre un raport al lui Domițian Bălței adresat „Comandamentului Unic al MApN”, mai exact generalului Ștefan Gușă, șeful Marelui Stat Major al Armatei, și generalului Iulian Vlad, ultimul șef al Securității. Documentul este prezentat de cercetătorul american Roland O. Thomasson, în volumul „Căderea unui dictator – Război hibrid și dezinformare în Dosarul Revoluției din 1989”. Volumul a fost realizat sub umbrela Institutului Revoluției Române, în perioada în care fostul premier Petre Roman ocupa funcția de director general al IRRD, iar Andrei Ursu, pe cea de director științific.

Interesant este faptul că acest raport al fostului colonel CIE apare chiar în „Dosarul Revoluției”, instrumentat de Cătălin Ranco Pițu.

Raportul lui Domițian Bălței:

F. Urgent

Către 

Comandamentul Unic al MApN

În atenția tovarășului General Maior Gușă

și tovarășului General Colonel Vlad Iulian

Subsemnatul  col (r) Bălței Domițian, raportez:

Organizînd un punct de observație în spatele zonei de operații a grupurilor de rezistenți din spațiul Cal. Dorobanți – Televiziune, am constatat următoarele:

  1. Ca grupare, aceștia operează în grupuri mici, localizate în casele de lucru ale securității pe care le posedă în zonă, precum și în case ale colaboratorilor lor.
  2. Începând de sâmbătă 24 dec. a.c., dimineața se retrag individual peste str. Radu Beller, deplasându-se în zona Cal. Floreasca, precum și în spatele Căii Dorobanți, peste Str. Teheran, în direcția Centrului de Supraveghere al Securității din apropierea vilei fostului dictator (acest centru se află în apropierea vilei utilizată de Zoia). După masă, către seară, se reîntorc în zona de operații din Piața Dorobanți – Piața Aviatorilor, vis-a-vis de Televiziune. În aceste condiții, cred că s-ar putea proceda la o verificare pe timp de zi, a imobilelor din linia I și a II-a din această zonă și ocuparea lor de către militari și luptători din gărzile patriotice, cu asigurarea unei supravegheri a imobilelor din linia a III-a.
  3. Pe timp de noapte, grupurile de rezistenți din zonă utilizează un sistem de comunicări și de orientare a operațiilor, folosind semnalizări cu lanterne. Centrele de dirijare sînt amplasate pe terasele blocurilor turn de la Parcul Floreasca (patinuar – Automatica), precum și terasa blocului Securității din apropierea intrării la metrou din Piața Aviatorilor (primul bloc de pe Bul. Aviatorilor).
  4. În blocul susarătat sînt masate forțe mari; menționez că în acest bloc a fost amplasat încă de mult timp forțe apreciabile de ofițeri de Securitate aparținînd unității de asigurare a pazei dictatorului și pentru supravegherea zonei.
  5. Grupurile de rezistenți din zonă dețin și centrul de asigurare a ascultărilor telefonice din zonă (sau poate și a altor zone din Capitală). Convorbirile telefonice care nu le convin le blochează (după prima mea convorbire cu M.Ap.N., azi dim., când vroiam să raportez cele cuprinse în prezentul raport, mi s-a blocat telefonul, iar în prezent este ținut permanent sub atenție).
  6. Conducerea grupurilor de rezistenți a chemat la acțiune utilizandu-i, și pe ofițerii de rezervă de Securitate care au aparținut unității de pază a dictatorului.
  7. Pe traseul Piața Dorobanți-Cal. Dorobanți-Sediul Central, grupurile răzlețe de rezistenți încă mai folosesc case de lucru ale Securității, din care mai trag focuri de armă care, însă, s-au mai redus.
  8. Se constată o creștere a efectivelor grupărilor operative din Drumul Taberei, respectiv din spațiul Intr. Tricodava – Complexul Comercial – blocurile din spațiul Parcul Moghioroș. Această creștere s-a constatat în noaptea de duminică/luni 25.XII grupurile masate aici, insistând să înainteze în direcția Centralei telefonice și M.Ap.N. Spre dimineață s-au retras în (…). Menționez că și grupurile din acest spațiu utilizează, la fel, un sistem de comunicări codificate, utilizînd semnale cu lanterne, de pe blocurile înalte din zona blocurilor de la Complexul Comercial – Str. Tg. Neamț.
  9. Fiul lui Postelnicu, care domiciliază în Str. Constantinescu (din zona Radu Beller), este f. activ, face dese deplasări, în grup cu alți indivizi, utilizând un autoturism tip Aro, de culoare gri.
  10. Din date, pe care nu le-am putut verifica, grupurile de teroriști masate în blocul Securității din Piața Aviatorilor (de lângă intrarea în metrou) dispun de un tunel de mare dimensiune, care ar avea legătură și cu centrul de supraveghere a zonei, la care m-am referit mai sus. De asemenea, posedă un depozit subteran de armament, situat sub părculețul alăturat blocului. Mai posedă un buncăr cu armament în zona Str. Constantinescu, peste Str. Radu Beller.

Raportez că în organizarea punctului de supraveghere pe care l-am organizat în spatele liniei de operații Dorobanți (de la Televiziune) sînt ajutat de cîțiva luptători din gărzile patriotice, desfășurînd această activitate începând din seara zilei de sâmbătă 24 dec. a.c. Raportez că unul dintre luptători este rănit (nu grav)”.

 

Sursa raport Domițian Bălței: http://gh-ursu.ong.ro/

Șeful Secției Parchetelor Militare, generalul magistrat Cătălin Ranco Pițu, în decembrie 2022: „Nu au existat teroriști în Decembrie ’89, n-am nicio îndoială! Ne-am împușcat între noi, așa cum au spus-o mulți, ca urmare a acelei psihoze care a existat în decembrie

Pentru sutele de mii de români ieșiți în stradă, ieșite în stradă, a fost o revoluție autentică și este corect să fie așa.

Pentru victime și urmașii victimelor, este revoluție. Doar că probatoriul demonstrează, pe lângă acea revoluție, s-a înfiripat și altceva. Iar acel altceva este responsabil pentru aproape 1.000 de morți de după 22.

Nu au existat teroriști în Decembrie ’89, n-am nicio îndoială! Ne-am împușcat între noi, așa cum au spus-o mulți, ca urmare a acelei psihoze care a existat în decembrie.

Și să închid într-un mod așa, ușor-ușor umoristic, deși nu e vorba despre așa ceva în cazul acestei emisiuni: un alt martor foarte important, Mihail Montanu, a spus că în Decembrie 1989 a avut loc inserția, zice el, dintre Partidul Comunist Român și Partidul Comunist Român – aș adăuga eu, cu un pic de condiment GRU-KGB”, a spus Pițu, la TVR 1, în cadrul emisiunii „Decembrie Roşu”.

 

Va urma.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare