Black Sea Oil and Gas Ana

sursa foto:  economedia.ro

După ce Rareș Bogdan a tras un semnal de alarmă cu privire la gazul extras din Marea Neagră, Gheorghe Piperea anunță că ‘acel contract cu Engie este nul absolut’

La finalul lunii septembrie, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, trăgea un important semnal de alarmă cu privire la gazul extras din Marea Neagră. Liberalul afirma, la momentul respectiv că este „profund mâhnit că gazul extras de la Black Sea Oil & Gas” a fost contractat de grupul Engie, pe o perioadă de trei ani, ceea ce, a spus Rareș Bogdan, „contravine legii în România”.

Vineri, Gheorghe Piperea a afirmat, la Antena 3, că acel contract semnat cu Engie este lovit de nulitate absolută.

„Ce aș face eu dacă sunt decident. Bine că nu sunt pentru băieții aceștia deștepți din energie. Mai întâi, pentru că este o culpă gravă, aș retrage de urgență concesiunea și aș acorda-o altcuiva.

Acel contract cu Engie este nul absolut pentru că este o vânzare de către aceste companii a „pieilor a mai multor urși din pădure” pentru că în momentul în care s-a făcut acest contract, obiectul nu exista”, a spus profesorul Gheorghe Piperea.

Conform sursei citate, potrivit articolului 12 din Ordonanța de urgență nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și articolului 177 din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, Black Sea Oil & Gas are obligația de a pune la dispoziția populației României 40% din cantitatea de gaz extras din Marea Neagră. Contractul Black Sea Oil and Gas privind exploatarea perimetrelor din Marea Neagra prevede o cantitatea estimată a fi produsă și livrată de 31800 MWh/zi, rezultând un total de 6.360.000 MWh până la finele anului 2022.

Acest lucru nu s-a întâmplat, conform unui răspuns dat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, pentru jurnaliștii de la „Exces de putere”.

Ce a declarat, în luna septembrie, Rareș Bogdan

Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că, în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în țara respectivă ți se dă hârtie, ți se dă hotărâre că refuză gazul”, a afirmat Rareș Bogdan, conform Profit.ro.

Rareș Bogdan a subliniat că, prima dată, Black Sea Oil & Gas trebuia să ofere gazul respectiv Transgazului, Romgazului, Ministerului Energiei și dacă aceștia refuzau, abia apoi putea să facă contract cu grupul Engie sau cu altcineva, pentru ca resprctivul gaz să fie scos de pe teritoriu.

În replică, Engie a spus că marea majoritate a gazelor cumpărate din Marea Neagră vor fi furnizate către consumatorii români şi doar surplusul va fi exportat. Afirmația a fost făcută de către Eric Stab, CEO-ul Engie România, în cadrul conferinţei „Provocări în criza energetică”, conform Agerpres.

În noiembrie 2018, Engie a semnat pe 10 ani contract cu Black Sea Oil and Gas, pentru că suntem un furnizor mare din România. Fără acest contract, investitorii nu ar fi luat decizia finală de investiţie în acel proiect, proiectul nu ar fi fost implementat şi nu am fi văzut acest gaz pe piaţă”, a explicat Stab.

Vezi și După avertismentul lui Rareș Bogdan, nu avem dreptul să închidem ochii la încă un jaf național! (opinie)

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare