Rares Bogdan

sursa foto:  digi24.ro

După avertismentul lui Rareș Bogdan, nu avem dreptul să închidem ochii la încă un jaf național! (opinie)

Zilele trecute, prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, a tras un semnal extrem de important. Potrivit lui Rareș Bogdan, primul gaz care se extrage din Marea Neagră a fost deja contractat de grupul Engie, pe o perioadă de 3 ani. Ceea ce înseamnă că gazul respectiv ar putea pleca la export, România fiind nevoită să importe.

Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că în mod normal gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în ţara respectivă ţi se dă hârtie, ţi se dă hotărâre că refuză gazul”, a afirmat, la Profit News TV, Rareş Bogdan, conform News.ro.

Europarlamentarul a subliniat că există o lege clară în această privință și că Black Sea Oil & Gas ar fi trebuit în primă instanță să ofere gazul respectiv Transgazului, Romgazului, Ministerului Energiei. În cazul în care Statul Român refuza gazul de la Black Sea, de-abia atunci se putea face un contract cu grupul Engie sau cu altcineva.

„Există o lege extrem de clară, prioritatea o are statul român, dacă Statul Român refuză gazul respectiv atunci se intră pe piaţa internaţională, e uşor diferit faţă de energia electrică, unde este o piaţă de 14 ţări”, a punctat Rareș Bogdan.

În replică, Engie a spus că marea majoritate a gazelor cumpărate din Marea Neagră vor fi furnizate către consumatorii români şi doar surplusul va fi exportat. Afirmația a fost făcută, luni, de către Eric Stab, CEO-ul Engie România, în cadrul conferinţei „Provocări în criza energetică”, conform Agerpres.

În noiembrie 2018, Engie a semnat pe 10 ani contract cu Black Sea Oil and Gas, pentru că suntem un furnizor mare din România. Fără acest contract, investitorii nu ar fi luat decizia finală de investiţie în acel proiect, proiectul nu ar fi fost implementat şi nu am fi văzut acest gaz pe piaţă”, a explicat Stab.

Potrivit unor date făcute publice de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citate de Ziarul Financiar, importurile de gaze s-au făcut, pentru luna iulie, la preţul istoric de 1.592 de dolari/mia de metri cubi. Asta în condițiile în care În aceeași lună a anului trecut, importurile s-au realizat la 169 de dolari/mia de metri cubi. Ca atare, vorbim de un preț de 10 ori mai mare.

Ei bine, acum, după avertismentul dat de Rareș Bogdan, instituțiile Statului Român nu mai au nicio scuză și ar trebui să vegheze asupra pieței, să se asigure că gazul extras din Marea Neagră nu va pleca la export decât după ce ne umplem depozitele. Dacă nu se va întâmpla asta, iar țara noastră va fi nevoită să importe din nou gaz la prețuri astronomice, înseamnă că am avut de-a face cu un nou jaf național – un jaf la care cu toții am închis ochii.

Eugen DINU

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare