sursa foto:  economica.net

Este oficial! Vești importante pentru toți românii: Cine nu se decide cu privire la acest serviciu, va plăti automat mai mulți bani

Începutul acestui an a venit cu o serie de noi reglementări pentru români în privința serviciilor. Printre acestea se află și reglementarea prețului energiei electrice. În această situație, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a modificat termenul propus inițial în care consumatorii casnici pot semna, dacă vor, un nou contract de furnizare de electricitate, mai avantajos.

 

Concret, Ordinul ANRE nr. 5/2021 prevede prelungirea, cu cinci luni, a termenului până la care pot fi încheiate contracte la energie pe piața concurențială: consumatorii au timp până la finalul lunii iunie pentru a se informa și a decide cu ce furnizor semnează contractul la energie electrică. În lipsa acestui ordin nou, termenul se împlinea la finalul lui ianuarie.

„Consumatorul trebuie să fie în centrul liberalizării, NU furnizorul, așa încât furnizorii trebuie să dea prețuri mai bune și să se bată pe acesta”, a scris pe pagina personală de Facebook Virgil Popescu, ministrul energiei, după ce ANRE a propus prelungirea termenului până la care se pot semna contractele la energie.

Totodată, ministrul subliniază faptul că, pe lângă prelungirea termenului până la care se pot semna contractele, mai apare o modificare, respectiv „se trece toată lumea în piața serviciului universal, dar furnizorii pot acorda discount la prețul concurențial, adică factura să fie mai mică lună de lună, indiferent dacă clientul încheie contract cu el, se mută sau nu”.

„Eu sunt ușor nemulțumit, că mi-aș fi dorit ca în [proiectul de] ordin să scrie că furnizorii au obligația să ofere prețul concurențial cel mai mic clientului din portofoliul său. Că putea să fie prețul cel mai mic oferit cu obligație de preț de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la prețul concurențial, sau prețul concurențial, ar fi fost mai explicit”, a mai adăugat ministrul.

 

Dacă la sfârșitul perioadei în care se pot decide (30 iunie 2021) nu aleg să treacă în piața concurențială, consumatorii vor pierde reducerea aplicată până atunci. De asemenea, faptul că nu s-au decis înseamnă că doresc serviciul universal, care, de principiu, e mai scump.

 

Furnizorii au obligația de a-și informa lunar (până la sfârșitul anului 2021) clienții casnici beneficiari de serviciu universal cu privire la ofertele concurenṭiale proprii aplicabile ṣi la dreptul de a încheia un contract pe piaṭa concurenṭială cu orice furnizor licenṭiat.

Clienţii au acum ocazia să aleagă oferta cea mai convenabilă. Pentru a putea compara ofertele furnizorilor, consumatorii pot accesa comparatorul de oferte de pe portalul ANRE.

 

Toţi clienţii casnici au dreptul să îşi schimbe oricând furnizorul de energie electrică, cu respectarea condiţiilor contractuale, în termen de 21 de zile de la data solicitării, mai prevede ordinul ANRE.

 

Conform dispozițiilor ANRE, furnizorii de energie electrică nu trebuie să utilizeze practici comerciale incorecte sau înşelătoare în relaţia cu clientul final, nerespectarea acestor obligaţii fiind sancţionată cu amendă între 5% şi 10% din cifra de afaceri anuală.

Pentru a înţelege mai bine ce s-a schimbat de la începutul acestui an, ANRE a emis o serie de recomandări pentru clienţii casnici care nu şi-au ales încă un furnizor concurenţial.

 

Dacă nu semnează un nou contract, consumatorii nu rămân fără electricitate, ci vor primi energie electrică din partea aceluiaşi furnizor, până la semnarea unui contract de furnizare în regim de serviciu universal sau în regim concurenţial.

 

Conform ghidului ANRE, deoarece preţul furnizării de electricitate nu mai este reglementat, acesta poate fi negociat cu furnizorul. Asta înseamnă că, în cazul unor contracte, preţul plătit poate rămâne la fel, în timp ce alte contracte vor permite variaţii ale preţului printr-o clauză contractuală.

Autoritatea mai precizează că în cazul schimbării furnizorului nu există niciun risc de deconectare, deoarece instalaţia de alimentare rămâne aceeaşi. Totodată, trecerea de la un furnizor de ultimă instanţă la un alt furnizor nu implică costuri suplimentare. Procesul de schimbare a furnizorului este simplu şi gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife, conform avocatnet.ro.

Citește și:

Avertisment dur: Pensionarii vor ajunge sub pragul sărăciei

După 2 săptămâni, Lucian Bode s-a răzgândit! Prima promisiune pe care nu și-o respectă ministrul de Interne

 

Legea pensiilor: Ce schimbări importante îi așteaptă pe români de la 1 septembrie

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare