sursa foto:  mediafax.ro

Update! Poliția, o nouă reacție după articolul Bugetul.ro! Cum se contrazice instituția

Update! În cadrul unui comunicat de presă, IPJ Brașov transmite că mai multe mașini care nu au ITP valabil și aparțin instituției, printre care și cea surprinsă în filmarea prezentată de Bugetul.ro, au fost retrase din circulație. Mai mult, IPJ Brașov precizează că filmarea în care apare autoturismul cu numărul MAI 29782 a fost realizată înainte ca mașinii să-i expire ITP-ul. Pe de altă parte, acest comunicat al IPJ Brașov contrazice prima reacție pe care ne-a dat-o purtătorul de cuvânt al instituției. Concret, IPJ Brașov susține acum că în parcul auto are mașini retrase din circulație și depozitate în vederea efectuării procedurii de casare. Inițial, purtătorul de cuvânt al instituției ne-a declarat telefonic că în parcul auto al IPJ Brașov nu există mașini fără ITP valabil și că, dacă au existat, toate acestea au fost casate deja.

„Urmare a informațiilor apărute în mass-media, conform cărora „la nivelul I.P.J. Brașov există autovehicule care circulă pe drumurile publice fară inspecția tehnică periodică valabilă”, pentru corecta informare a opiniei publice, Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov si Registrul Auto Român sunt abilitate să comunice următoarele:

Autospecialele cu numerele de înmatriculare MAI 29799, MAI 29782, MAI 29825, MAI 29801, MAI 29859, MAI 29853, MAI 29865, MAI 29833 au fost retrase din circulație și depozitate în vederea efectuării procedurii de casare, înaintea expirării valabilității ITP-ului.

De asemenea, autospeciala cu numărul de înmatriculare *MAI 29782* a fost retrasă din circulație la data de 06.05.2020, înainte de expirarea valabilității ITP-ului.

Conform declarațiilor apărute atât în presa locală, cât și în presa națională, făcute de către persoana care a efectuat filmarea, autospeciala aparținând I.P.J.Brașov, a fost „_*surprinsă*_” în trafic, la sfârșitul lunii *aprilie 2020*, perioadă în care inspecția tehnică periodică se afla în termen de valabilitate, aspecte susținute de către reprezentanții RAR Brașov prin adresele făcute publice.

Toate aceste informații au fost documentate și, respectând principiul transparenței instituționale, au fost transmise opiniei publice pentru informare. 

Totodată, Registrul Auto Roman precizeaza ca un autovehicul trebuie, conform legii, sa detina ITP valabil doar atat timp cat circula pe drumurile publice. 

Potrivit legislatiei nationale aplicabile care transpune legislația europeana in domeniu, Registrul Auto Roman nu inregistreaza ca fiind deficiente tehnice menite sa puna in pericol siguranta in trafic orice neconformitate datorata coroziunii apărută la caroseria vehiculelor. De asemenea, mentionează ca in cazul autovehiculelor cu caroserie autoportanta sunt admise, si nu fac obiectul respingerii la ITP, inclusiv coroziunile strapunse de pana la 2500 mm patrati raportat la fiecare element detașabil ce compune caroseria (aripi, capote, usi). 

Este esențial insa de precizat, în același context, ca RAR nu face evaluari tehnice pe baza unor fotografii, ci doar in urma inspectiei fizice a unui vehicul.

Cu atât mai mult, considerăm că alte entități fie ele locale sau nationale care nu au atribuții de natura tehnica ar trebui sa se abtina de la a face aprecieri care pot induce in rândul opiniei publice elemente nevalidate corespunzător.

Asigurăm cetătenii că Inspectoratul de Poliție Județean Brașov respectă întru totul legislația în vigoare!

Solicităm tuturor instituțiilor media care au redactat știri/articole cu privire la informațiile anterior menționate, să publice prezentul punct de vedere, în termenul prevăzut de lege, în aceleași condiții, pe aceeași pagină a publicației online, cea de deschidere, cu buton de trimitere la textul detaliat”, transmite IPJ Brașov, într-un comunicat de presă.

Surse au dezvăluit, pentru Bugetul.ro, la începutul lunii iulie, că IPJ Brașov circulă cu șapte mașini care nu ar avea ITP valabil. În replică, Poliția Brașov a infirmat, pentru Bugetul.ro, acest lucru, precizând că în parcul auto al instituției nu există mașini fără ITP la zi. Pe de altă parte, contactat de Bugetul.ro, șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului, Sorin Susanu, a confirmat spusele surselor noastre. Bugetul.ro a făcut o adresă către Registrul Auto Român, iar acum oficialii RAR ne-au confirmat că mai multe mașini al IPJ Brașov nu au ITP valabil.

Într-o adresă către Registrul Auto Român, Bugetul.ro a solicitat verificarea mai multor numere de înmatriculare aparținând IPJ Brașov și care, potrivit surselor noastre, nu ar fi avut ITP-ul valabil.

Vezi și EXCLUSIV VIDEO Cutremur major în Poliție! Scandal fără precedent: Mașini care circulă fără ITP valabil

Din cele șapte autoturisme, doar unul avea ITP-ul făcut. Paradoxal, deși purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov ne-a declarat că în parcul auto al instituției nu există mașini care să nu aibă ITP-ul la zi și acea mașină a stat mai bine de trei săptămâni cu inspecția tehnică periodică nefăcută.

Totodată, Registrul Auto Român a confirmat imaginile prezentate de Bugetul.ro în exclusivitate, conform cărora autoturismul cu numărul MAI 29782, filmat în timp ce circula pe străzile din Brașov, nu are ITP.

RAR ne-a precizat că autoturismul cu numărul MAI 29782 a avut ITP valabil în perioada 07.05.2019-07.05.2020. Astfel, la începutul lunii iulie, când Bugetul.ro a publicat, în exclusivitate, ancheta referitoare la mașinile din cadrul IPJ Brașov care circulă fără ITP, autoturismul sus-menționat nu avea ITP valabil.

Vezi și SURSE Dispoziție dată de Marcel Vela, după ancheta Bugetul.ro! Mașinile de Poliție vechi vor fi scoase din folosință

MINCIUNA IPJ Brașov

Comisarul de poliție Alina-Maria Ivan, din cadrul IPJ Brașov, ne-a comunicat că în parcul auto al instituției nu există mașini fără ITP la zi.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al Poliției Brașov a spus, pentru Bugetul.ro, că, atunci când se constată că există autospeciale care nu mai reprezintă siguranță în exploatare, acestea sunt retrase din circulație în vederea casării.

Referitor la informațiile solicitate, vă comunicăm următoarele:

Autospecialele din dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, folosite în misiunile curente, au ITP-ul la zi.
Menționăm faptul că acestea sunt supuse inspecției tehnice periodice, conform legislației în vigoare și respectă condițiile tehnice pentru a fi admise în circulație pe drumurile publice. Atunci când se constată că există autospeciale care nu mai prezintă siguranță în exploatare, acestea sunt retrase din circulație în vederea casării.

Reamintim faptul că răspândirea de informații false este sancționată de legislația din România”, ne-a transmis comisarul de poliție Alina-Maria Ivan.

Ce a declarat, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, șeful Protecției Consumatorului Brașov, Sorin Susanu

Comisarul-șef Sorin Susanu, șeful CRPC Brașov, a precizat, pentru Bugetul.ro, că Registrul Auto Român i-a comunicat că mai multe autoturisme ale IPJ Brașov nu dețin ITP valabil.

Ca urmare a informării și a solicitării instituției noastre către Registrul Auto Român, de a ne comunica dacă mașinile IPJ Brașov care prezentau coroziuni importante ale caroseriei dețin ITP valabil, ni s-a comunicat că șapte dintre ele nu dețin ITP valabil, fapt care este extrem de grav și dacă corelăm cu comunicatul IPJ Brașov, în care ni se spunea că aceste coroziuni la autoturisme pun în pericol participanții la trafic și persoanele din autoturism, situația devine și mai gravă.

Vezi și Lovitură pentru Poliție, în vreme de stare de urgență! ‘Nimeni nu este mai presus de lege’

Tot referindu-ne la comunicatul IPJ Brașov, sperăm că nu a fost un simplu populism faptul că ne anunța că, pentru Poliția Brașov, nu contează cine este deținătorul autoturismului și că legea este pentru toată lumea, sperăm ca măsurile să fie aplicate și în cazul lor.

Cu toate că nu am primit, până la momentul acesta, răspuns la adresele noastre înaintate în atenția comandantului Poliției Brașov, referitoare la această situație”, a afirmat, pentru Bugetul.ro, Sorin Susanu.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare