sursa foto:  Eugen Dinu

EXCLUSIV Ecaterina Andronescu pune la zid Guvernul Orban: ‘Măsurile vin foarte târziu!’

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, pune la zid Guvernul Orban, în privința proiectului de Ordin Comun al Ministerului Sănătății cu cel al Ministerului Educației referitor la începerea școlilor.

Contactată de Bugetul.ro, Ecaterina Andronescu ne-a declarat că acest Ordin vine foarte târziu și că școlilor le va fi foarte greu să rezolve toate problemele într-un timp atât de scurt, pentru că, spune ea, e nevoie de „cumpărarea de materiale și utilizarea lor în procesul didactic”.

În primul rând, (n.r. – măsurile) vin foarte târziu. Școlile au nevoie de timp să pregătească revenirea elevilor și a profesorilor la școală și lucrul acesta este foarte important.

Nu poți să faci de pe 8 septembrie, cum dorește Ministerul Sănătății, până în 14 septembrie, să rezolvi toate problemele, mai ales că sunt impuse niște condiții care presupun cumpărarea de materiale și utilizarea lor în procesul didactic.

În al doilea rând, n-am văzut nimic legat de încercarea de a împiedica aglomerările din pauze. Pentru că, iarăși, mi-aș fi dorit ca școlile să decaleze programul, astfel încât să nu iasă toți copiii în pauze, deodată, să nu se creeze aglomerări în pauza dintre ore.

În al treilea rând, cred că e foarte complicat, dacă nu chiar imposibil, pentru copiii foarte mici, mă gândesc la clasa pregătitoare, unde copiii au 6 ani și chiar la clasa I, să poarte măști.

Am văzut o situație similară în Germania, unde s-a luat decizia ca cei din ciclul primar să nu poarte măști. Doar cei din ciclul gimnazial și din cel liceal să poarte.

N-am înțeles care a fost opțiunea celor din Ministerul Sănătății, de a impune măștile și în ciclul de învățământ primar.

Sper ca, în același timp, să se genereze cadrul legal pentru a da autonomia necesară și corpului profesoral din unitățile școlare, inspectoratelor școlare, dar și autorităților locale, mă gândesc la primării în mod deosebit, să poată să ia deciziile local, pentru că e foarte complicat de luat aceleași decizii într-un mare liceu din București și într-o școală dintr-o comună unde ș-așa școala este aproape depopulată. Nu trebuie să luăm aceleași decizii peste tot”, a spus, pentru Bugetul.ro, Ecaterina Andronescu.

„Cu mediul rural, eu n-am probleme. Spre exemplu, la sfârșitul săptămânii trecute, am fost în județul Dâmbovița și am fost prin șase comune, și am văzut școlile. Nu este o problemă întoarcerea la școală în mediul rural. Pentru că acum, față de acum 10 ani, avem cu 1 milion și jumătate de elevi mai puțin în școlile din România, iar aglomerările s-au produs în zone urbane și în zonele urbane sunt școlile foarte bune. Nu peste tot în mediul urban sunt școli foarte aglomerate, ci acolo unde părinții presează, pentru că rezultatele școlilor sunt performante și își doresc ca ai lor copii să învețe acolo.

Nu e o problemă ca în mediul rural să înceapă școala, cu măsurile pentru conservarea sănătății, iar în mediul urban cred, într-adevăr, că măsurile trebuie să se ia la nivelul fiecărei școli”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Ecaterina Andronescu.

Precizăm că în privința evitării aglomerării în pauze, în Draft-ul de proiect de Ordin, există o serie de directive.

a) Organizarea procesului de învățământ va avea în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite astfel încât să se evite aglomerările la intrare și la ieșire în pauze.
b) Organizarea activităților și supravegherea în timpul pauzelor:
● Intervalele aferente recreațiilor vor putea fi stabilite în mod eșalonat pentru fiecare clasă în parte, acolo unde este posibil;
● Va fi evitată crearea de grupuri de elevi din clase diferite;
● Elevii vor fi supravegheați pe toată durata pauzelor de către cadrele didactice, pentru păstrarea distanțării fizice;
● Elevii vor fi instruiți să nu interacționeze fizic (nu se vor îmbrățișa, nu își vor atinge reciproc mâinile și nu vor sta aproape unul de celălalt);
● Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activități care implică schimbul de obiecte. Vor fi evitate de asemenea structurile de joc ale căror suprafețe de contact nu pot fi dezinfectate;
● Nu vor fi utilizate băncile/scaunele exterioare (acest lucru fiind indicat prin aplicarea unor marcaje, dispozitive de distanțiere etc.). În caz contrar, va fi asigurată în mod regulat o dezinfectare adaptată;
● Vor fi eliminate jocurile și alte activități care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanței dintre elevi;
● Elevii nu vor consuma în comun mâncarea sau băuturile și nu vor schimba între ei obiectele de folosință personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc).”, se precizează în Draft-ul făcut public pe site-ul Ministerului Sănătății.

Vezi și

Marcel Vela continuă revoluția! Se modifică uniformele polițiștilor!

Audio. Un infecat cu coronavirus, scandal fără precedent cu DSP: ‘De ieri nu am mai avut niciun simptom. Până ieri am avut o răceală ușoară’

Legea a fost promulgată! Se aplică începând cu luna octombrie

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare