img 6

sursa foto:  a1.ro

EXCLUSIV Ludovic Orban scoate la mezat activitățile sanitar-veterinare publice! Schimbarea legislativă pregătită de Guvernul PNL

Dezvăluire BUGETUL.RO. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, ANSVSA va concesiona activitățile sanitar-veterinare publice, pe o durată de 5 ani, medicilor veterinari organizați ca PFA sau în societăți comerciale, precum și universităților care dețin facultăți de profil. Schimbarea-cheie vizează activitățile sanitar-veterinare publice prevăzute la art. 15 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004.

Vezi și EXCLUSIV BUGETUL.RO Tatăl lui Vlad Voiculescu, colaborator al Securității! (Documente)

În prezent, ANSVSA poate fie să încheie contracte de concesiune pe o durată de 5 ani cu medicii veterinari organizați în condițiile legii (PFA, SRL etc.), fie să angajeze personal sanitar-veterinar propriu, pentru efectuarea în exploatațiile nonprofesionale a unor activități sanitar-veterinare cuprinse în programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, precum și a altor acțiuni prevăzute în alte programe naționale, pe care Autoritatea trebuie să le pună în aplicare. Astfel, dacă la ora actuală ANSVSA poate să aleagă între a angaja personal propriu și a încheia contracte cu medici veterinari organizați conform legii, dacă proiectul de HG al Guvernului PNL va fi adoptat odată cu instalarea noului Cabinet liberal, Autoritatea va fi obligată să cesioneze activitățile sanitar-veterinare publice. 

Autoritatea, prin direcţiile sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, concesionează activitățile sanitar – veterinare publice prevăzute la art. 15 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare, prin încheierea contracte de concesiune pe o durată de 5 ani cu medicii veterinari organizaţi în condiţiile legii, precum și cu universități care dețin facultăți de profil”, se arată la Art. 2 din proiectul de HG unde apare numele lui Ludovic Orban, care a fost consultat de Bugetul.ro.

Ce spune acum Art. 15  din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și pentru modificarea unor acte normativ:

Pentru efectuarea în exploatațiile nonprofesionale a unor activități sanitar-veterinare cuprinse în programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, precum și a altor acțiuni prevăzute în alte programe naționale, pe care Autoritatea trebuie să le pună în aplicare, direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București încheie contracte de concesiune pe o durată de 5 ani cu medicii veterinari organizați în condițiile legii sau pot angaja personal sanitar-veterinar propriu, în condițiile legii, în situațiile în care nu se pot încheia contracte cu medicii veterinari, organizați în condițiile legii.

Cine va putea activitățile ANSVSA pe care Guvernul PNL vrea să le scoată la mezat:

  • Entități juridice aparținând mediciilor veterinari organizaţi în condiţiile legii, care sunt deținătoare de unități medical veterinare în care se desfașoară activități de asistență medical veterinară, înregistrate în Registrul unic al cabinetelor medical-veterinare, cu sau fără personalitate juridică;
  • universități care dețin facultăți de profil medical veterinar, care au concesionat anumite activități sanitarveterinare publice, potrivit normelor metodologice din proiectul de HG.

Unități medical veterinare în care se desfașoară activități de asistență medical veterinară – unități furnizoare de servicii de asistență medicală veterinară, care dețin certificat de inregistrare eliberat în vederea functionarii, potrivit legislației în vigoare și care se regăsesc în Registrul unic al cabinetelor medical – veterinare, gestionat de Colegiul Medicilor Veterinari, organizate în una dintre formele:
(i) unități fără personalitate juridică, organizate ca persoană fizică ce exercită o profesie liberală: cabinet
medical veterinar individual și cabinete medical-veterinare asociate;

(ii) unități cu personalitate juridică, respectiv unități ce aparțin unor societăți comerciale înființate
potrivit Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu respectarea cerințelor din Legea nr. 160/1998, republicată: cabinet medical veterinar, clinică veterinară, spital veterinar.

Cum se va face procedura de atribuire

Procedura de atribuire a contractelor de concesiune pentru activitățile veterinare contractate, pentru circumscripțiile sanitar-veterinare stabilite potrivit prezentelor norme, se realizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 101/2016 privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii, precum și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, cu modificările și completările ulterioare, și ale Hotărârii Guvernului nr. 867/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii din Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, cu modificările și completările ulterioare.

Bugetul.ro a descoperit, în această săptămână, că Guvernul Orban vrea să le interzică țăranilor să-și înmulțească porcii

Luni, 2 februarie, Bugetul.ro a descoperit că Guvernul Orban, printr-un proiect de Ordin al președintelui ANSVSA, vrea să le interzică țăranilor să-și înmulțească porcii în propriile gospodării.

Vezi și Guvernul Orban a luat-o razna! Ordinul prin care țăranii nu mai au voie să-și înmulțească porcii în propriile gospodării

„Art. 4. În exploataţiile nonprofesionale este interzisă:
i) activitatea de reproducție;
ii) mişcarea porcinelor vii indiferent de destinaţie”, se precizează în proiectul de Ordin, publicat pe site-ul ANSVSA.

Ulterior, ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, a precizat că ideea se află la stadiul de proiect și că nu a fost, cel puțin până acum, aplicată.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare