guvern dancila

sursa foto:  dcnews.ro

EXCLUSIV Majorare de 75%. Guvernul Dăncilă a ‘umblat’ la indemnizațiile foștilor deținuți politic

Guvernul Dăncilă le-a majorat indemnizațiile foștilor deținuți politic din România cu 75%. Dezvăluirea a fost făcută, pentru Bugetul.ro, chiar de președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), Octav Bjoza.

L-am întrebat pe domnul Bjoza ce părere are despre controversata reclamă eMag – libertate versus comunism -, în care apare filosoful Mihai Șora, personaj care a colaborat, în regimul comunist, cu Ministerul de Externe condus de Ana Pauker, după cum a relatat presa din România.

„Nu mă pot pronunța, pentru că nu cunosc trecutul respectivei persoane. Dacă este așa cum semnalează presa, sigur că nu putem agrea. Dar rețineți un lucru: noi ne-am iertat călăii, dar nici nu ne-am gândit vreo clipă că legile țării și cei care au continuat să dețină puterea după evenimentele din Decembrie 1989 vor avea grijă de călăii noștri, să-i ocrotească, să le dea pensii de două, trei ori mai mari decât ale victimelor”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Octav Bjoza.

Vezi și EXCLUSIV Cel mai negru scenariu pentru Tăriceanu: Ar putea fi ‘devorat’ de DNA! Undă verde din partea liberalilor

Apoi, președintele AFDPR ne-a dezvăluit că Guvernul Dăncilă le-a majorat indemnizațiile foștilor deținuți politic cu 75%, de la 400 la 700 de lei (pentru fiecare an de suferință), de la 1 august 2019.

„Da, asta e culmea! Până în 2014, pentru un an de detenție primeam 200 de lei, dar nota bene: la un moment dat, pensia mea de inginer, cumulat cu reparația de la deținuți nu făcea cât indemnizația unui revoluționar cu rol determinant, categoria nou-creată după 25 de ani, care ia în mână 2.810 lei pe lună.

În 2014, Ponta ne-a dublat de la 200 la 400 de lei și acum, de la 1 august, de la 400 la 700 de lei – 75%”, a precizat Octav Bjoza, pentru Bugetul.ro.

Fiul i-a murit la vârsta de 42 de ani, fiind, la rândul său, persecutat de regimul comunist

„Noi am vrut dintotdeauna să introducem și copiii, să primească măcar 500 de lei, dar nu a fost posibil. Copiii au suferit alături de mamele lor, care au rămas acasă. N-au putut face meserii la timp, facultăți, vai de capul lor. Eu am fost condamnat la ora 23:00 și la ora 8:00 dimineața, a doua zi, s-a confiscat totul, tata – arestat, mama – dată afară de la serviciu. Un an de zile, fără serviciu, după care, muncitor necalificat.

Am avut un fiu care a visat să se facă ofițer de marină. A reușit la Liceul de Marină din Constanța. După două luni, l-au dat afară. M-au chemat acolo, dacă istoria se va scrie și cei tineri veți umbla pe acolo, veți vedea că a fost luat la cererea mea, nu dat afară – așa figurează acolo. S-a îmbolnăvit psihic, grav de tot. Ulterior, a dat în cea mai parșivă formă de diabet și a murit în brațele mele la 42 de ani”, ne-a mai declarat Octav Bjoza.

Procurorii, ofițerii de Securitate, activiștii de partid sunt acum revoluționari cu rol determinant

„Eu vorbesc din interiorul revoluționarilor – toată presa brașoveană a scris „Octav Bjoza este primul brașovean care a pătruns în sediul Securității, în 22 decembrie ’89, la ora 12:45. În caietele Revoluției, mă găsiți cred că la numărul 3-4, pe la pagina 113. Le-am dat voie să scrie cu o condiție: să precizeze că nu am solicitat niciun drept. Și constat cu tristețe că astăzi sunt revoluționari cu rol determinant cei împotriva cărora am ieșit noi în stradă – procurori, ofițeri de Securitate, de Miliție, de MApN, directori, activiști de partid. Incredibil!”, a mai spus, pentru Bugetul.ro, Octav Bjoza.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare