sursa foto:  INQUAM Photos/George Călin

EXCLUSIV Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, anunț pentru 4 milioane de români: ‘Dacă vom avea probleme, trebuie să avem capacitatea de reacție promptă și să rezolvăm problemele’

Marți, reporterul Bugetul.ro a participat la conferința organizată de First Bank, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Profit.ro, „Eu Funds – Finanțăm relansarea economiei”, unde invitat special a fost ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, liberalul Marcel Boloș.

Marcel Boloș a declarat, marți, că patru milioane de români vor beneficia de cardul de energie. Potrivit șefului MIPE, beneficiarii vor putea folosi cardurile din 20 februarie.

Întrebat de reporterul Bugetul.ro dacă pot apărea probleme și oamenii care beneficiază de aceastea să nu le poată folosi, Marcel Boloș ne-a declarat că „mecanismul nu este fără cusur”. Ministrul Proiectelor Europene a precizat, pentru Bugetul.ro, că, în cazul apariției unor probleme, este importantă promptitudinea cu care autoritățile vor reacționa, pentru a rezolva posibilele probleme.

Marcel Boloș, pentru Bugetul.ro: „Nu pot să vă spun de pe acum ce tipuri de blocaje pot să apară, dar e important ca noi să reacționăm și să rezolvăm rapid problemele care apar în acest mecanism”

Eugen Dinu: Există posibilitatea ca să apară probleme și oamenii care beneficiază de ele să nu le poată folosi?

Marcel Boloș: Se folosesc din 20 februarie. Sigur că e un început de drum și pentru noi, un mecanism nou. Teoretic, nu avem probleme cu distribuirea și cu plățile care vor începe pe data de 20 februarie. Dar mecanismul nu este fără cusur. Dacă vom avea probleme, trebuie să avem capacitatea de reacție promptă și să rezolvăm problemele care sunt de rezolvat sau care implică un blocaj.

Nu pot să vă spun de pe acum ce tipuri de blocaje pot să apară, dar e important ca noi să reacționăm și să rezolvăm rapid problemele care apar în acest mecanism.

20 februarie este termenul de la care începem utilizarea acestor bani, pentru plata facturilor la energie.

Marcel Boloș, pentru Bugetul.ro: „Este un mecanism la care am lucrat din noiembrie”

E.D.: Nu credeți că ar putea exista oameni care să spună că acest ajutor vine un pic cam târziu, că trece iarna?

Marcel Boloș: Este un mecanism la care am lucrat din noiembrie. Decizia Comisiei Europene a fost la începutul lui noiembrie și noi ne-am mișcat foarte rapid, ca să punem pe picioare mecanismul. Acesta e termenul pe care noi l-am putut avansa și care a fost cel mai rapid pentru operaționalizarea mecanismului.

În cadrul conferinței de presă organizate de First Bank, Marcel Boloș a precizat că banii pentru plata facturilor la energie vor putea fi folosiți începând cu data de 20 februarie.

„Sunt 4 milioane de beneficiari. 20 februarie este data la care începe plata efectivă a acestei forme de sprijin. Miercuri facem anunțul oficial pentru transferul banilor către Poșta Română. Deci, mecanismul se implementează și, sigur, aici discutăm de acele economii de cheltuială, le spunem noi, pe care consumatorii le fac. Ușor-ușor, statul trebuie să coreleze cele două tipuri de instrumente: care privesc stimularea consumului și cele care privesc stimularea producției, pentru a avea o politică macroeconomică echilibrată și a ajunge la ceea ce înseamnă o creștere economică axată pe investiții, producții și forma aceasta corectă de creștere economică”, a spus șeful MIPE.

În 2023, MIPE va oferi românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare totală de 1.400 de lei. Banii vor fi acordați în două tranșe de câte 700 de lei, sub formă de card de energie.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare